Да заменим месото с насекоми, за да спасим планетата 18.01 | 20:36

За да запазим околната среда, холандски учен съветва да наблегнем на насекомите

От Олга Андреева

Според холандски професор хората трябва да променят хранителния си режим като заменят месото с насекоми в стремежа за опазване на околната среда, съобщи Ройтерс.

Арнолд ван Хойс от университета във Вагенинген отбелязва, че насекомите са с по-високо съдържание на протеини от едрия рогат добитък, отделят по-ниски въглеродни емисии и са по-евтини за отглеждане.

"Децата нямат проблем с яденето на насекоми, но възрастните с развити хранителни навици имат, и единствено практическият опит може да ги накара да променят мнението си. Проблемът е чисто психологически", твърди холандският учен.

По негови думи консумацията на месо се очаква да се удвои от 2000 до 2050 г. В момента вече използваме 70% от земеделските земи за отглеждане на животни и не можем да си позволим да отделим повече.

Ван Хойс вече е създал, заедно с местно училище, готварска книга с рецепти за ястия от насекоми и освен това организира лекции, на които предлага дегустации и съвети за това как бръмбарите, червеите и скакалците да бъдат използвани като храна.

Водещи

Най-четени