Да плаваш върху бамбукова пръчка 10.01 | 10:23

В Китай съществува състезание по пазене на равновесие върху бамбук, потопен във вода

От Елена Кирилова

Предполагаме, че и вие обичате да ядете китайски ястия с бамбук или просто сте открили красотата на бамбука, който все по-често става част от декорацията на дома.

Едва ли обаче сте чували за спорт, в който се изисква да пазите равновесие върху бамбукова пръчка, която плава във вода. А според сайта Oddity Central това е може би най-тънката лодка в света.

С въпросните "лодки" се организират състезания, а спортът си има официално име – Bamboo drift racing. Той се радва на особена популярност в югозападната китайска провинция Гуизхоу.

Според правилата всеки от състезателите трябва да стои прав върху бамбуковата пръчка, като си помага единствено с друга тънка пръчка, отново от бамбук. Поради своята трудност, спортът се практикува от малцина в Китай, а правилата са се изменяли през годините.

Въпреки че традицията повелява да се използва бамбук, конкурентите вече използват подобно изглеждащи пръчки, направени от зелено фибростъкло. Предимствата на този материал са, че плава по-добре от растението и освен това е доста по-трайно.

Тайната на баланса върху тънката лодка се крие в областта на талията.

По-интересното е, че бамбуковите пръчки са били средство за транспорт преди около 100 години в Китай. Дълбоките долини в региона почти винаги са били наводнени, поради което местните жители трудно можели да пътуват извън зоната.

Така че те просто започнали да режат по няколко пръчки бамбук и да плават върху тях надолу по реката. Когато достигали отсрещната страна, продавали пръчките на пазара.

А ако ви е интересно да видите нестандартния спорт, ще ви зарадваме, че днес тези състезания се провеждат всяка година в Китай, като част от Националната традиционна спортна среща на малцинствата.

Водещи

Най-четени