Да попаднеш между рогата на разярен бик 10.07 | 13:51

Това обикновено се случва в Памплона

От Ивайло Коралски

Четвъртото пускане на биковете по старите улички на Памплона за фестивала "Сан Фермин" протече мълниеносно и зрелищно, като трима души бяха ранени, но няма прободни рани, съобщиха AFP.

Биковете уловиха между рогата си поне двама души и ги хвърлиха на земята. Те едва се разминаха с пробождането. 

Ранените са испанци на 24, 27 и 32 години. Те имат контузии и са в болница.

Шестте бика преминаха по трасето от 848,6 към арената за 2 мин и 14 сек. Пред тях тичаха както ветерани, така и млади неопитни туристи.

"Беше страшно, незабравимо. Не мисля, че някога съм преживявал нещо толкова замайващо. Наистина съм щастлив, че го направих", казва 26-годишният американец Дейл Карпентър, студент по право, включил фестивала в Сан Фермин в обиколката си на Европа.

Тичането на биковете по тесните калдъръмени улички на Памплона е най-зрелищната част от фестивала "Сан Фермин". Всяка вечер има корида и шестте бика, пуснати сутринта към арената, се убиват.

За фестивала "Сан Фермин" са характерни денонощни пиршества, прекъсвани от всекидневното тичане пред 600-килограмовите бикове, отбелязва БТА. Улиците на града са пълни и през деня, и през нощта със стари и млади. Мнозина въобще не си лягат цяла нощ. Освен коридите има балове и концерти. По време на фестивала градът с 250 000 жители набъбва до 1,5 милиона души с туристите.

Сан Фермин е светецът патрон на Навара. Фестивалът датира от края на XVI век, макар корените му да са още по-стари, от времето, когато Испания приема християнството. Пускането на биковете става световноизвестно, когато Хемингуей го описва в романа си "Фиеста".

Най-четени