Да преборим депресията... с книги 21.01 | 17:39

Книги за личностно развитие и самопомощ наистина действат

От Ралица Стоянова

Книги за личностно развитие и самопомощ всъщност наистина действат ефективно в лечението на депресия, показва проучване.

Пациентите, на които са предлагани такива книги, плюс информация за това как да ги използват, са имали по-ниски нива на депресия след година, отколкото тези, на които се предлагат обикновени грижи от общопрактикуващия лекар, пише Econ.bg.

Повече от 200 пациенти, които са били диагностицирани с депресия от личния си лекар, са участвали в проучването, като половината от тях са били подложени на лечение с антидепресанти. 

На някои от хората, участващи в изследването, са били дадени книги за самопомощ, занимаващи се с различни аспекти на депресията, като това да бъдат по-самоуверени или как да преодолеят проблемите със съня си.

Пациентите освен това са посетили три сесии с консултант, който им е помагал да се възползват пълноценно от прочетеното в книгите и е създавал план какви промени да направят. След четири месеца тези, на които са били предписани такива книги, са имали значително по-ниски нива на депресия, отколкото тези, които са получили традиционните грижи от общопрактикуващите си лекари.

Най-четени