Да прегърнеш тигър в зоопарка 27.06 | 16:49

Зоологическа градина позволява на посетителите спокойно да влизат в клетките на дивите животни

От Елена Кирилова

В Lujan Zoo, разположена в покрайнините на Буенос Айрес, можете да направите много повече от това да се разходите между клетките и да се възхищавате на дивите животни от разстояние. Тук можете да се качите на гърба на диви лъвове, на тигри и дори да погалите гепардите.

Макар че някои не биха влезли при лъва за нищо на света, то други нямат търпение да се напъхат в клетката на звяра, за да му се порадват. Във въпросната зоологическа градина те имат шанса да направят именно това.

Смелчаците имат шанса да почерпят с грозде мечките гризли или да похапнат заедно със слоновете. Зоопаркът залага на стратегията за близост и истинско общуване с дивите животни. Ще се изненадате да разберете, че от откриването на зоологическата градина през 1994 г. не е имало нито един инцидент.

В действителност работещите с животните са толкова уверени, че дори позволяват на малки деца да влизат при хищниците, разкрива OddityCentral.com.

Мнозина се чудят как така дивите животни са толкова спокойни сред непрестанните тълпи от посетители.Повечето смятат, че животните са упоени, така че да не представляват опасност за посетителите, но представителите на зоологическата градина отричат тези обвинения. Те твърдят, че не би било възможно непрестанно да дават медикаменти на животните, защото те ще се разболеят и ще умрат.  

Според Хорхе Семино, директор на Lujan Zoo, тайната се крие в неговите уникални методи за работа с животни. Той говори за непрестанно взаимодействие между обитателите на зоопарка и хората. Големите котки получават най-много внимание и веднага след като се родят нови лъвчета, дресьорите започват работа по притъпяване на агресивните им инстинкти, свързани с конкуренцията за храна.

Докато малките растат, треньорите започват да използват звукови команди, за да покажат на котките разликите между ръцете и месото, с което се хранят. По-интересното е, че в тези обучителни сесии участват и кучета. Екипите твърдят, че тигрите и лъвовете спокойно взаимодействат както с кучета, така и с хора.

Според биолога  Хуан Хосе Бианкини ранното обучение помага на животните да загубят своята агресивност по необратим начин. Те се научават да живеят спокойно с други видове не прибягват до насилие, когато става дума за храна.

Според представители на зоопарка много от животните там са били болни и недохранени, когато са пристигнали при тях. Причината за това е, че Буенос Айрес се намира много близо до бразилската тропическа гора, екзотичните животни често са залавяни и прибирани от хората, които ги гледат като домашни любимци.

Рано или късно хората се отегчават от дивите животни и решават да ги предадат в зоологическата градина. Там те получават храна и биват излекувани, едва по-късно следва обучението по приятелско държане с хората.

Водещи

Най-четени