Да те целуне камила за Йордановден 06.01 | 17:15

Това щастие имаше отец Петър от Кърджали

От Кремена Бедерева

Камилата Султан целуна енорийския свещеник на Кърджали отец Петър Гарена за Йордановден. Сцената се разигра в края на традиционното литино шествие в родопския град, в което тази година се включиха две двугърби камили от софийския цирк "Колозеум", съобщава в. "24 часа". Екзотичните животни бяха докарани в Кърджали специално за Богоявление и преминаха по централните му улици.

Запазена марка на града пред последните 15 години е нестандартното протичане на шествието. През годините то беше водено от БТР, магарета, волска каруца, фадрома и други превозни средства. Благодарение на нестандартните решение Кърджали е с най-много скачащи в Арда за кръста. Тази година във водите на реката се хвърлиха 72-ма души. За четвърти път го улови студентът Антон Чолаков.

Екзотичните животни преминаха по централните улици на града.

"За първи път от 60-70 години по улиците на Кърджали преминават камили. До 50-те години на миналия век животните са били традиционно превозно средство за района", заяви свещеникът отец Петър Гарена. Негови проучвания показали, че последният керван камили е бил оставен на изживяване в близкия до Кърджали град Джебел.

Водещи

Най-четени