Да чакаме ли наистина края на света през 2012? 14.02 | 11:04

Май ще се окаже, че и догодина ще купуваме коледни подаръци

От Нели Минчева

Да се готвим ли наистина за края на света догодина? Този път въпросът е зададен не от кого да е, а от астрофизика Джослин Бел Бърнел пред Британското кралско научно дружество.

Изследователката, известна с това, че първа е засякла сигнал от пулсар през 1967 г., се е захванала с темата, тъй като в края на всяка от нейните конференции в последно време все се е намирал някой, който да каже: "Всичко това е много хубаво, но какво мислите за края на света през 2012 г.?”.

Катастрофалният сценарий произлиза от календара на маите. Маите, които са вярвали, че боговете през определени периоди създават и разрушават световете, са смятали, че живеят в периода, започнал на 11 август 3114 г. преди Новата ера и завършващ на 21 декември 2012 г.

За тази дата, която според маите ще даде началото на нов подобен период, редица пророци са предричали различни смъртоносни събития – падане на метеорит на Земята, вредна подредба на планетите, унищожителен ефект на слънчевото магнитно поле...

Всички теории обаче почиват на псевдонаучни елементи, категорична е Джослин Бел Бърнел, цитирана от АФП.

Ако потърсите в Google информация по темата, резултатите са около 56 млн., а някои дори знаят, че краят на света ще настъпи точно в 11:11 часа.

Защо в този час ли? Заради зимното слънцестоене, което става факт в 11:12 часа, но без досега да е предизвикало големи бедствия.

Според някои пък се очаква обръщане на слънчевото магнитно поле. Феноменът, макар и определен най-общо по този ненаучен начин, действително съществува, като дори се проявява на всеки около 11 години, с променливи пикове в активността си и с по-големи или по-незначителни слънчеви магнитни бури.

Но настоящата активност е слаба и "слънцето е станало по-скоро спокойно”, отбелязва ученият.

А Земята?

Някои предсказват, че тя също ще промени магнитното си поле и ще започне да се върти в обратна посока. Всъщност от присъствието на човек на планетата се е случвала два пъти промяна в земното магнитно поле. Последния път – преди 750 хил. години, посочва Джослин Бел Бърнел. Земята обаче продължава да се върти все по един и същи начин "и ние все още сме тук".

А аргументът, че подреждането на планетите в една линия ще разтърси Земята и ще доведе до края на света? Такова подреждане ще има, да, но през 2040 г. А предишното – от 2008 г. премина незабелязано за широката общественост.

Остават метеоритите. Влиянието на метеорит с диаметър 10 км преди 65 млн. години е довело до изчезването на динозаврите, смятат учените. Но гигантските телескопи, с които науката разполага днес, позволяват засичането на големите метеорити и изчисляването на възможността от евентуален сблъсък. Освен това човечеството разполага с технологии за отклоняване на опасните обекти от траекторията им.

Според астрофизика една от най-фантастичните теории е тази, че ще попаднем в черната дупка в центъра на нашата галактика. Само че Земята се намира на 26 хил. светлинни години от дупката, което прави невъзможна "целта" да стигнем до там до 21 декември 2012 г. И това – ако пренебрегнем факта, че гравитацията на земната орбита ни държи на доста далечно разстояние.

Казано накратко, подобен род пророчества не се основават на научни постулати и се подхранват единствено с доверчивостта на публиката, подчертава Джослин Бел Бърнел.

"Без съмнение, ще трябва да купувате коледни подаръци и за 2012 г.", допълва с усмивка тя.

Водещи

Най-четени