Да ядеш с пръсти в ресторант - вече е културно! 23.11 | 14:56

Какви са новите правила на добрите маниери...

От Кремена Бедерева

Новият етикет вече позволява да ядем с пръсти в ресторант, стига да съблюдаваме някой основни правила, като това да не ги облизваме, пише в. Daily Mail.

След като в продължение на десетилетия ни беше втълпявано, че да се храним без прибори е невъзпитано и нецивилизовано, новите правила на добрите маниери започнаха да допускат подобна практика. Световният лидер по етикета, британското аристократично издателство "Дебрет", пусна на пазара гид с десет правила, регламентиращи храненето с пръсти.

За целта ястията трябва да са нарязани на малки парчета, да се използва кърпа за почистване на пръстите и да бъде използвана вилица за всички парчета храна, които попаднат извън чинията, уточнява БТА. "Дебрет" препоръчва пицата да бъде консумирана без прибори, но за целта тя трябва да бъде нарязана на малки парченца, така че да не трябва да бъде отхапвана или разкъсвана.

Храненето по този начин не се счита за неприлично, дори останалите сътрапезници да използват прибори за хранене. Етикетът налага да се спазват всички останали правила за приличното хранене, независимо че посягаме към ястията с голи ръце - да държим тялото си изправено, да държим лактите си извън масата, да чакаме храната да изстине, вместо да духаме по нея и внимателно да почистваме устните си по време на хранене.

Гидът препоръчва винаги, когато се храним с пръсти, да поставяме парчето храна в чинията между две отхапвания. Никога не бършете устатата си с ръка и не говорете, когато тя е пълна. Никога не използвайте джиесема си, докато се храните, пък било то и с пръсти.

Водещи

Най-четени