Дават 1 млн. долара за решаване на шахматен казус 04.09 | 13:40

„Задачата за осемте царици“ остава неразрешена повече от век и половина

От iNews.bg

Милионер в зелено може да стане някой жител на планетата, ако реши изключително сложна задача. Учени предложиха 1 милион долара за разгадаване на старинен шахматен казус. Т.нар. "Задача за осемте царици" е формулирана в средата на XIX век, но все още не е намерила решение. Нейната същност е цариците така да се разположат на шахматното поле, че нито една да не попада под ударите на останалите. Фигурите могат да се движат според стандартното правило - вертикално, хоризонтално и по двата диагонала.

1970735За стандартната шамхатна дъска от 64 квадрата решението е намерено още през 1954 година, припомня Нова телевизия. Но с увеличаването на размера на полето и броя на фигурите задачата се усложнява. Изследователите откриха, че ако размерът на дъската се увеличи до 1000 на 1000 квадрата, компютърните програми се объркват.

Според учените този, който успее да създаде алгоритъм за бързото решаване на задачата, ще може да приспособи своята програма и за други проблеми, включително за дешифриране на кодове в интернет.

Водещи

Най-четени