Дами, ако искате да сте красиви – живейте на село 10.11 | 21:58

Градската среда състарявала външния вид на жените

От Цанка Донкова

Един от най-големите ужаси за всяка жена е моментът, в който някой може да я сметне за недостатъчно красива. Това е и причината за количествата гримове и козметика, които жените купуват, препълнения гардероб и честите посещения при различни специалисти, вещи в една или друга разкрасителна процедура.

Оказва се обаче, че всичко това е доста излишно, ако жената живее в град. Китайско изследване е установило, че замърсеният въздух в големите градове състарява лицата на дамите с 10 процента.

Във въздуха на мегаполисите били открити 224 замърсители, които вредят на кератините, протеините на кожата. Те играят ключова роля за това епидермисът да не губи своята влажност, допълва БТА.

Изследването обхванало 200 жени на възраст между 30 и 45 години и било проведено от проф. Вей Лю от Болницата на ВВС в Пекин. Екипът сравнил кожите на лицето на дамите, живеещи в мегаполиси, с тези от провинцията. И двете групи имали подобен начин на живот. Но жените, изложени на по-чист въздух, изглеждали по-млади от тези в градовете.

Градското замърсяване причинява възпаления на кожата, нарушава естествената ѝ преграда, наврежда на колагена, който поддържа еластичността ѝ. Замърсителите ускоряват бръчките и стареенето на лицето. Изводът е един – дами, ако искате да сте красиви може би е време да помислите за преместване.

Водещи

Най-четени