Дарителска кампания събира стари играчки 24.11 | 11:31

Тя е под наслов „Играчките на баба и мама, дядо и тате“, а идеята е на Регионалния исторически музей „Стою Шишков”

От iNews

Необичайна кампания, която цели събирането на играчки от миналото, стартира в Смолянско, предаде Дарик. Тя е под наслов "Играчките на баба и мама, дядо и тате", а идеята е на Регионалния исторически музей "Стою Шишков”, съвместно с Регионалните експертно-консултантски и информационни центрове "Читалища" и читалищата в Смолянска област.

"Стани дарител на кампанията за събиране на детски играчки от края на XIX век до 60-те години на XX век с цел попълване на фонда на Музея в Смолян!”, призовават инициаторите. Традиционните детски играчки са любопитно минало за съвременника. Те крият чудеса, разказват за любими герои, споделят знания, дават умения, изграждат характери. Изработени са главно от естествени материали – тъкани, дърво, растителни, животински и др. Могат да бъдат умалени битови вещи и предмети, различни видове игрови пособия, оживявали детските години на баби и дядовци, майки и бащи.

Възрастна французойка крала играчки от скука Сред тях най-любими са куклата и топката. В по-ново време, през 30-40-те години на миналия век, макар и ограничено, в нашия край навлизат различни видове механични, музикални, електрически играчки, включително образователни комплекти като "Не се сърди човече", "Дама" и други подобни. Ролята на читалищата в областта е да разпространят идеята сред своите членове. Освен това те трябва да запишат историите на собствениците на играчките – на кого е принадлежала, от кого е изработена или получена, както и годините на нейното битуване в конкретното селище и семейство.  

Етапите на дарителската кампания са три - разпространяване на идеята до края на март 2019 г., събирателска акция до края на август 2019 г., обиколка по общини от страна на музейните експерти до края на септември 2019 г. Най-интересните лични истории, свързани с играчките, записани и запазени в архива на музея, ще бъдат показани на изложба в навечерието на Коледа 2019 г. в залите на РИМ "Стою Шишков" - Смолян. За инициативата отговарят директорът на музея Таня Марева и Ваня Йорданова – уредник в културната институция.

Водещи

Най-четени