Дванадесетият час наближава - 2012-та е на прага 31.12 | 14:23

Не препивайте предварително, за да не я изпуснете

От Станимира Колева

Посрещането на Нова година е дългоочакван празник навсякъде по света. Той е отбелязван още в Древен Вавилон преди 4 хил. години, когато се вярвало, че на определена дата бог Мардук слизал на земята.

През 45 г. пр. Хр. в Рим е въведен Юлианският годишен календар, според който новата година настъпва на 31 декември срещу 1 януари. Всички страни, използващи този календар, празнуват и до днес идването на нов годишен цикъл, на който възлагат своите надежди за по-добър живот, пише Север.бг.

Сред тях е и България. В днешно време народните традиции, свързани с този празник (Сурваки или Нова година), са видоизменени, но все пак запазени до някаква степен. У нас например все още за новогодишната трапеза се приготвя баница с дрянови клончета, които символизират някакво благопожелание – за здраве, сватба, късмет и каквото друго роди въображението ни.

Важно условие за трапезата на 31 декември е и свинското месо, като най-често в средата на масата се слага цяло печено прасенце.

По този начин празнуват и австрийците, за които прасенцето е свързано с късмета на живущите в дома през настъпващата година.

За жителите на Словакия и Чехия важен кулинарен момент е поднасянето на шаран, символ на щастие и благополучие, а подредените ястия на масата трябва да бъдат кратни на 12.

В някои райони на Италия например е рисковано да се разхождате небрежно по улиците, защото в новогодишната нощ се изхвърлят стари и непотребни вещи през прозорците. Италианците вярват, че по този начин се освобождава място за повече богатства през идната година. За да привлекат късмета пък, жени и мъже се пременят с червено бельо.

Хвърляне на обувка през рамо във Финландия е типичен ритуал, изпълняван от девойките. Ако обувката падне с върха си към вратата, се очаква сватба.

Испанците пък изяждат по 12 зърна грозде в полунощ на 31 декември, за да ги спохожда късметът през всички месеци от годината.

По какъвто и начин да сте избрали да празнувате "новото начало”, важното е да се забавлявате и да оставите всички мрачни мисли за деня, в който се отрезвите от новогодишните емоции – например за 3 януари, когато отново сме на работа.

Водещи

Най-четени