Две нови гнезда си свиха щъркелите в Белозем 25.04 | 10:07

Белозем е единственото у нас европейско село на щъркела

От Елена Коцева

Две нови щъркелови гнезда са свити в пловдивското село Белозем, община Раковски.

В "европейско село на белия щъркел" тази година гнездата са вече са 38. Белозем е деветото европейско село на щъркела и единствено у нас, тъй като в него са съсредоточени най-много щъркели в България. Останалите осем села са в Полша, Германия, Унгария, Румъния, Словения, Турция.

Всички местни щъркелови двойки са се върнали още преди месец и вече мътят, пише БТА.

Благодарение на добрите условия и достатъчната храна в района щъркелите в Белозем винаги са имали средно по 3 малки. 

Една част от малките щъркелчета се връщат на следващата година и затова сега по дърветата край село Белозем има сериозна колония. Благодарение на добрите условия в края на лятото от селото излитат около 200 птици с малките.

Малките обаче нямат собствени гнезда, те са под 3 годишна възраст, не са в полова зрялост и старите не ги допускат до готовите гнезда.

Двете нови двойки са свили гнезда на специални платформи върху стълбове, поставени по проект на електроразпределение и кметството. 

Заради ремонта на покрива на училището в нови гнезда са и част от 22-те двойки от колонията, която гнезди там. Три са гнездата на покрива на източноправославната църква "Св. Георги Победоносец".

Белият щъркел е защитен от Закона за защита на природата. В България гнездят между 10 000 -12 000 двойки, а зимуват в тропическа Африка. Белият щъркел е висок един метър, има два метра размах на крилата и тежи до 4.5 кг.

Жителите на селото очакват сред младите щъркели да има и от малките, на които миналата година бяха сложени пръстени. Това бе извършено по проект на стойност 15 000 лева, финансиран от ЕС. В рамките на същия проект е изградена и специална наблюдателна 5-метрова кула, от която еколози и любители могат да наблюдават живота на щъркелите на училищната сграда.

През май месец в Белозем ще се състои международен фестивал на белия щъркел, който е и част от майските дни на културата на община Раковски. 

От управата на селото са планирали и туристическа атракция - да се закупят велосипеди за туристите, които да се придвижат с тях до реката, за да наблюдават как се хранят щъркелите.

 

Водещи

Най-четени