Движенията на очите могат да манипулират избора ни 26.03 | 14:30

Погледът често издава какъв избор искаме да направим

От iNews.bg

Психолози са открили, че моралните мятания на човека в пряк смисъл се отразяват в очите му, по движението на които може да се определи какъв избор ще направи техният притежател.

Това може да се използва за манипулиране на мнението и в качеството на база за детектори на лъжата, става ясно от статия, публикувана в сп. PNAS.

"Хората често си мислят, че моралният им избор в конкретна ситуация се задава от абсолютно стабилни предпочитания и принципи, които съществуват в сърцата и умовете им. Ние смятаме, че много морални решения се вземат от човека, както се казва, в движение, и се явяват продукт на това, как хората възприемат и взаимодействат със средата в текущия момент от времето", казва Майкъл Слайви от Калифорнийския университет в Мерсед (САЩ).

Слайви и колегите му наблюдавали поведението на доброволци, които поканили да поиграят на проста игра – да оценят моралността на една или друга постъпка, за която им разказвали учените през наушници и микрофон. По време на всеки такъв сеанс поведението на участниците било следено от цяла редица камери, следящи положението на техните глави, очи, ръце и прочие части на тялото.

Какво е показал експериментът и до какви изводи са стигнали учените, можете да разберете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени