Двуметрово яйце краси храм "Св. Александър Невски" за Великден 26.04 | 13:50

Двуметровото яйце, изработено от стомана със златно покритие и обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата, беше открито в полунощ на Великден

От Кремена Бедерева

Ювелирната скулптура "Великденско яйце" на пловдивския скулптор Георги Андреев допълни великденската атмосфера на катедралния храм "Св. Александър Невски" тази година.

Двуметровото яйце, изработено от стомана със златно покритие и обсипано с кристални камъни в цветовете на дъгата, беше открито в полунощ на Великден, съобщиха от екипа на скулптора, цитирани от БТА.

Яйцето е в златист цвят, обсипано е с рубиненочервени кристали, символизиращи кръвта на Христос, а целият ансамбъл от кристални камъни в дванадесет цвята символизира дванадесетте апостола. На върха Яйцето е увенчано с кръст - символ на вярата и Христос.

Още преди около две седмици беше изложена еднометрова ювелирна скулптура "Цветница". Изработена от иноксова стомана и украсена с 18 различни вида цветя, ръчно декорирани и оцветени по специална технология, скулптурата на Георги Андреев радва посетителите на катедралния храм вече десет дни.

На Цветница уникалното творение беше предоставено от твореца за украса на интериора на катедралния храм "Св.Александър Невски" по време на празничната литургия, водена от Епископ Тихон.

 

Водещи

Най-четени