Денят се познава от сутринта - дали? 28.06 | 08:41

Няколко съвета, които ще ви покажат, че денят невинаги се познава от сутринта

От Теодора Пенева

"Денят се познава от сутринта", казват българите. И, ако утрото ни тръгне "на зле", сме готови да отпишем целия ден. Но не бързайте - денят може и да е един от най-добрите ви. 

От Econ.bg предлагат няколко съвета, които ще ви покажат, че денят невинаги се познава от сутринта.

Спомнете си правилото, че нашето минало не определя бъдещето ни

Не съществува явление като "лош късмет". Причината хората да вярват в това, че той ни застига, е, че човешкият мозък си създава определена представа за случайните събития, които ни се случват. В резултат на това разпознава всяко събитие, което отговаря на възприетия модел, като "късмет" или "лош късмет".

Не се опитвайте да се "самонавивате"

Ако повярвате, че остатъкът от деня ви ще е изпълнен с предизвикателства, подобни на тези, които вече ви е поднесъл, тогава едно е сигурно. Водени от силата на това "предсказание", вие сами ще направите или кажете нещо, което да ви изправи пред такива.

Мислете в перспектива и философски

Опитайте се да възприемете общата картина на нещата: Освен ако не ви сполети сериозна катастрофа, най-вероятно до две седмици ще сте забравили напълно тази лоша сутрин.

Променете представите си за "добър" и "лош" ден

Кажете си, че "добър" ден е всеки, в който все още сте "жив и здрав". Аналогично – че "лош" ден е такъв, в който някой краде колата ви и катастрофира с нея. Дефиниции от този тип ще ви помогнат да имате повече добри и по-малко лоши дни.

Повишете тонуса си

Мозъкът и тялото ви са в особена връзка. Точно затова, лошото настроение ви кара да се чувствате физически изморени, което пък влияе негативно на настроението ви... И така нататък. Разчупете този кръговрат като се раздвижите. Направете си разходка или хапнете нещо леко.

Фокусирайте се над това, което върви добре

Причината да сте толкова уплашени, че имате лош ден, е, че сте се фокусирали върху това, което може да се обърка. И тъй като всяко действие има своето противодействие, със сигурност срещу всяко объркано (и потенциално объркано) нещо има поне едно, което върви добре. Направете списък с тези неща.

Оглеждайте се за чудеса

Само мисълта за надвисващи облаци и изненадваща буря ви кара да виждате единствено проблемите в ежедневието си. По същия начин – представата, че зад ъгъла ви очаква чудо (или поне нещо хубаво), би насочила съзнанието ви към всички своеобразни "чудеса" около вас. Тоест това е още един начин да осъзнаете, че освен лошите, ви се случват и най-различни хубави неща.

Водещи

Най-четени