Десетте най-големи идиотщини, които може да си купите в Китай 02.04 | 07:45

Ако ви е интересно да разберете какво е чай от панда, тази класация е за вас

От Микаела Мохарамян

Искате да излезете от комфортната си зона - скочете с парашут! Ако обаче искате да забравите, че изобщо съществува понятието "комфортна зона”, купете си билет до Китай.

В следващата класация ще ви стане ясно какво имаме предвид. Това са десетте най-откачени и странни "стоки”, които можете да закупите в тази страна.

10. Живи раци от автомати с монети

През 2010 г. една китайска компания за доставяне на раци решава, че магазините не са достатъчно удобни места. Затова изобретяват автомат с монети, който пуска живи раци. Това приспособление е поставено в метростанциите в гр. Нанджинг.

Представете си обикновена машина за закуски, в която поставяте монети, само че сега заместете всички чипсове, бонбонки и бисквитки с пластмасови кутии, съдържащи живи, мърдащи раци. Ами, ето това представлява този автомат.

Раците стоят на постоянна температура от 5°C, което е достатъчно, за да ги поддържа живи. Като допълнение, на най-долния ред се предлагат джинджифилови сосове - нещо като пържени картофки с кетчуп. Звучи ли ви вкусно...?

9. Чай от панда

bdbdf586-3ee8-6219-4f25-dcc31ef93c6f

Нека го кажем още сега: чаят от панда е питие, направено от фекалиите на това иначе доста симпатично животно. Интересното е, че това, всъщност, е най-скъпият чай на света - един килограм изсушен чай ще ви струва около 35 000 долара! Обаче защо някой изобщо ще иска да пие подобно нещо?

Теорията е, че пандите използват едва 30% от бамбука, който ядат, елиминирайки останалите полезни съставки (ясно е къде отиват те). Счита се, че освен останалите хранителни вещества, бамбукът съдържа антиоксиданти, които предпазват от рак - именно затова чаят от панда е смятан за антираков продукт, който също така помага за отслабване.

8. Храна, приготвена, сготвена и сервирана от роботи

e6dd2a89-e614-f97b-b98c-d215255b08a4

От спагети до пиле в сладко-кисел сос - всяко ястие е много по-вкусно, когато е приготвено от студените, метални куки на робот. И това не е само един-единствен пример, а пример за една разрастваща се индустрия.

През 2011г. Cui Runquan създава готвачът Cui - човекоподобен робот, който приготвя специален вид китайски спагети по изключително сръчен маниер. След това роботите били пуснати в масово производство и продадени за хиляди долари.

В Шанхай верига заведения за бързо хранене също използват роботите, но като главни готвачи. Предимството е очевидно: един робот, може да мие мръсните съдове, да смесва съставките правилно, да готви и да аранжира ястието в чинията и то само за три минути! И ако това не е достатъчно, може да бъдете обслужени и от робот сервитьор. Всичко е така изчислено, че шестте роботи следват ротационен принцип и могат да обслужат всички двадесет и една маси, а след това да се върнат в кухнята, за да готвят.

7. Бутилиран въздух

fe4a0f85-047d-a39a-e87b-c00ba372a190

Ако искате да подишате чист въздух в Китай, ще ви струва около пет юани. Такава е цената на въздуха, който се продава в кенчета - буквално кен от сода, в който има... въздух. Гениално, а?

Този продукт е отчасти рекламен трик, но и е нещо като протест на природозащитниците срещу замърсяването на въздуха в Китай, което е наистина трагично, щом в някои части на страната мръсотията във въздуха може да се види от космоса (сериозно). Та, ако се озовете в наистина замърсена зона на Китай, винаги може да си купите малко чист въздух...

6. Заместник в задръстването

9a258e2f-a4be-a5a8-3d8b-47ea2713afbe

За страна с население 1.3 млрд., не е учудващо, че понякога има наистина дълги улични задръствания - някои се проточват със седмици. Но нали има предприемачи за всичко? Едни такива хора са намерили начин да превърнат лимоните в китайска версия на лимонада като предлагат услуга, която осигурява човек, стоящ във вашата кола вместо вас, докато тя е заклещена в задръстване.

Ето каква е процедурата: ако се окажете в капана на безкрайните колони от коли, можете да се обадите на съответната фирма, казвате им къде се намирате и чакате двама мъже да пристигнат на мотоциклет. Единият остава в колата ви вместо вас, а другият ви откарва до мястото, към което сте се насочили.

5. Кралството на малките хора

a4a8cb76-5d06-b53f-6109-62990b1de09a

Кралството на малките хора е нещо като смесица между увеселителен парк и Графството (ако сте гледали "Властелинът на пръстените”, сте наясно). Това място е населено предимно от малки хора и е отворено за посещение... като на сафари. Не се притеснявайте, прочетете отново предното изречение, то пак ще звучи достатъчно грубо и нетолерантно.

Макар че доста хора се чувстват оскърбени от тази идея, инициаторът Chen Mingjing твърди, че това ще предостави на тези малки личности работна възможност в иначе трудната за тях икономическа обстановка. Затова много от жителите на Кралството са горди да са част от проекта.

4. Пържено пиле ала Обама

a2b23403-e08c-a477-3b70-ff49e2da4925

Е, в Китай имат всичко явно?
През 2011 г. един бизнесмен от Пекин отворил първият китайски OFC - Obama Fried Chicken. Както виждате ресторантът използва инициалите и логото на KFC (Kentucky Fried Chicken), но вместо Colonel Sanders (основателят на KFC), стои карикатура на Барак Обама и... продава пържено пиле.

Но това не е първото Obama Fried Chicken, нито първият път, в който Китай използва изображението на американския президент, за да продава пиле. Първият такъв ресторант е отворен в Бруклин през 2009 г., но затваря много скоро. В цялата рекламна кампания определено има скрито послание, но ние няма да го казваме гласно.

3. Живи костенурки в ключодържатели

658443f2-587a-d2f5-57b3-35ccbd6ac473

Едно от най-странните неща, които можете да си купите в Китай е живо малко животинче като ключодържател. Животните (обикновени миниатюрни екземпляри на Бразилска костенурка са затворени в пластмасова торбичка, пълна с богата на хранителни вещества течност, която се предполага, че ще поддържа съществото живо в продължение на три до четири месеца.

Хората купуват тези малки ключодържатели за късмет, но по-вероятно (искрено се надяваме) повечето от тях да го правят, за да освободят горкото създание.

2. Бели хора

59d1eac6-8939-ad29-b492-58bee662f2f3

Добре, реално няма как да купите бели хора, но можете да ги наемете, което е достатъчно близо до идеята. Китайски бизнесмени често наемат бели актьори да стоят до тях на важни събития.

Идеята е, че западният бизнес е успешен (по китайските представи) и затова е символ на престиж ако китайски бизнесмен е видян с човек, който вероятно (съдейки по вида) е западен партньор. Понякога актьорът просто си седи, понякога изнася реч, а друг път трябва да изиграе някоя конкретна роля.

Изискванията за тази работа са прости:
1. Бъди бял.
2. Не говори китайски или най-добре изобщо не говори, освен ако не ти е зададен въпрос.
3. Преструвай се, че едва вчера си слязъл от самолета и си пристигнал в тази страна.

1. Чай, чиито листенца са събирани от устата на девица

34452b1a-e5d7-6d7f-0695-bc1ddceddb96

Ето нещо забавно: Една чаена плантация в провинция Хенан наема девици с размер на сутиена - чашка C да събират чай като захващат листенцата с устни и след това ги поставят в плетени кошници, висящи между гърдите им.

Жените не могат да докосват листенцата или кошничките с ръце и освен, че се изисква размерът на чашката да е точно C, жените нямат право да имат каквито и да било белези и ли ранички.
Цялата тази странност идва от легенда как чаените листенца били събирани от устните на феи. Методът цели да напои чая с чистотата и плодовитостта на девиците, а после цялата тази енергия се пренася на пиещия.

Водещи

Най-четени