Десноръките са мнозинство отпреди 500 хил. години 29.04 | 20:34

Доказват го белези върху фосилизирани предни зъби на прародители на европейските неандерталци

От Олга Андреева

Предпочитанието да се използва едната ръка, вместо другата, се е появило рано в човешката еволюция и е продължило при неандерталците.

Днес съотношението между десноръките и леворъките е 9 към 1. Но кога в човешката еволюция десноръките са започнали да преобладават на планетата?

Учени се опитват да отговорят на този въпрос, изследвайки древни сечива, праисторическо изкуство и човешки кости, съобщи Science daily, цитиран от БТА.

Експертът по антропология Дейвид Фрейър и неговият екип от Канзаския университет използвали белези върху фосилизирани предни зъби, за да докажат, че десноръките са преобладавали преди повече от 500 хил. години. В изследването, публикувано в Laterality, са участвали учени от Хърватия, Италия и Испания.

Резултатите показват, че отличителни белези върху фосилизираните зъби са свързани с това дали въпросните праисторически хора са били десноръки или леворъки. Белезите върху зъбите се дължат на дейност, извършена с дясна или лява ръка, заяви проф. Фрейър.

Най-древните от тези фосили са от погребална камера на повече от 500 000 години, известна като Сима де лос Уесос, близо до Бургос в Испания.

В погребалната камера са положени тленните останки на хора, за които се смята, че са прародители на европейските неандерталци. Други зъби, изследвани от Фрейър, са от по-късни популации неандерталци в Европа.

"Белезите са направени, когато каменно сечиво е срязало устните, поясни ученият. Някои белези ясно показват, че са направени приживе и не се дължат на едно-единствено срязване."

Фрейър и колегите му заключили, че десноръки са 93,1 % от хората, чиито тленни останки са намерени в Сима де лос Уелос и на други обекти, свързани с европейски неандерталци.

Водещи

Най-четени