Дини експлодират масово в Китай 18.05 | 11:36

Причината се крие в използвания препарат за ускоряване на растежа

От Олга Андреева

Фермерите в източната част на Китай останаха стреснати, след като дините им масово започнаха да експлодират. Странното явление се дължи на химикал за ускоряване на растежа, съобщи в. Telegraph.

Земеделски експерти разкриха, че фермерите щедро напръскали реколтата си с химичното вещество "форхлорфенурон", след което порасналите скоростно дини започнали да се пръскат като бомби.

Препаратът е позволена добавка, която се използва и в САЩ, но в случая е била използвана в твърде големи количества и в мокри условия, като целта на фермерите е била да увеличат печалбите си като изкарат по-рано на пазара готова продукция.

Фермер от източната провинция Дзянсу разказва, че не е е могъл да спи от стряскащия шум и странната гледка.

"На 7 май видях, че 80 дини на бостана се бяха взривили, а в следобедните часове броят им вече беше достигнал 100. Два дни по-късно даже не си правех труда да броя", споделя фермерът.

Около 20 земеделски производители и 45 дка бостани са били засегнати от некоректното използване на препарата.

На теория Китай следва редица международно признати стандарти за безопасност на храните, но на практика те често биват пренебрегвани.

Китайското правителство е все по-загрижено за безопасността на храните след поредица от скандали, сред които за мляко с меламин, стероидно свинско месо и месо, което свети на тъмно.

Водещи