Динозаврите са мигрирали 27.10 | 18:04

Учени твърдят, че динозаврите са търсили храна и вода на друго място, когато условията за живот се влошавали

От Елена Кирилова

Палеонтолозите отдавна се чудят дали динозаврите са мигрирали, също като съвременните птици или животни като антилопите гну.

Изглежда идеята за преминаването на гигантските тревопасни животни от едно място на друго не е била никак пресилена. Освен това животните най-вероятно са били преследвани от алозаври, далечни роднини на тиранозаврите.

Изследователи от Университета на Колорадо доказаха за първи път, че динозаврите са мигрирали, когато са били притиснати от определени тежки условия, съобщава в. Daily Mail.

Камаразаврите са прекарвали летата във вода и са обитавали райони, където обикновено имало наводнения. По време на сухия период те заминавали в търсене на нови територии, където биха могли да намерят храна и източници на вода.

За да установят това учените използвали кислород във фолизирани зъби. Целта на учените била да докажат, че при динозаврите имало редовна сезонна миграция, подобна на тази на дивите птици и животни.

Радиоактивни изотопи в изследваните зъби показали, че динозаврите са пили вода от различни източници на вода и това не е било еднократно явление.

Експертите твърдят, че подобно на днешните животни динозаврите също са търсили по-зелени пасища, когато условията станели прекалено трудни и оцеляването им било поставено под въпрос.

Когато тревопасните мигрирали, вероятно са били следвани от редица хищници, твърди водещият изследовател Хенри Фрик от Colorado College. Сега учените търсят доказателства, че алозаврите са били сред тези хищници.

Водещи

Най-четени