Днес е празник на карамела 05.04 | 11:38
Ето няколко любопитни факта за десертите с карамелизирана захар

Карамелът е бежов до тъмнокафяв сладкарски продукт, произведен чрез нагряване на различни видове захари. Използва се като ароматизатор в пудинги и десерти, както и за други сладкарски десерти.
Процесът на карамелизиране се състои в загряване на захарта бавно до около 170 градуса по Целзий. Тъй като захарта се загрява, молекулите се разпадат и се образуват отново в съединения с характерен цвят и вкус. По случай празника на карамела, foodpanda подбра няколко любопитни факти.
-Карамелените бонбони и карамелените ябълки са изработени по различни начини.
-Карамелът е създаден от захар за готвене в дълги периоди от време при определена температура.
-Много бонбони се правят само с аромат на карамел.
-Кармеленият оцветител е тъмна, горчива на вкус течност, високо концентриран продукт на почти пълна карамелизация, бутилирани за търговска употреба. Използва се за оцветяване на храни и в напитки като кола.
-Карамелените изделия са плътни, блестящи, приготвени чрез варене на смес от мляко или сметана, захар, масло и ванилов аромат. Захарта се загрява отделно, за да достигне 170 °
Водещи
-
Илияна Йотова: Въвеждането на еврото определя съдбата на всички нас
Вицепрезидентът призова за реални мерки срещу спекулата и политическа отговорност
21.06 | 14:00
-
Учени откриха 48-ата уникална кръвна група
Тя е регистрирана под наименованието „gwada negative“, в чест на региона, от който е...
21.06 | 13:40
-
Иран няма план за ядрени оръжия
Страната обаче има достатъчно обогатен уран за няколко бомби, подчерта директорът на МААЕ...
21.06 | 13:21
Най-четени
-
Леко разхлаждане, а на места и кратъки дъждове
Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, за София - около 24°
21.06 | 09:15
-
Има хора, които искат да се евакуират от Израел, но срещат трудности
Това съобщи посланикът на България в Израел Славена Гергова
21.06 | 11:00