Днес се прави магия за задомяване. Вижте каква 05.12 | 12:18

Почитаме св. Сава

От Елица Елефтерова

Православната църква почита на днешния ден паметта на свети Сава. Светията е основател на много манастири и на великата лавра (манастир със специални привилегии) в Палестина. Роден е през IV  в богато семейство в Кападокия.

От 18-годишен заживява в манастир и става ученик на постника Евтимий, който предстаква, че той ще бъде наставник на всички палестински отшелници. Сава се отделя в една пещера, където прекарва живота си и умира през 533 година, на 94 години.

В България на някои места почитат св. Сава като светица. Като светица го свързват със света на болестите  и царството на мъртвите. В народното предание Сава и Варвара са два куци вълка, които вървят отзад след други пет. Смята се, че свети Сава "засява” болестите по хората, затова хората се страхуват от него.

На днешния ден се подготвя празничната трапеза за НИкулден. Освен това се празнува в чест на мъртвите. Носи се жито на гробищата и се раздава за "Бог да прости”.

На днешния ден може да се направи магия за задомяване.

Младите жени пресяват брашно през обърнато сито, а възрастни жини ги учат как да държат ситото изправено, как да се задомят щастливо и да си намерят добър мъж. Вярва се, че на днешния ден пожеланията за късмет и благополучие непременно се случват.

Водещи

Най-четени