Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле 31.10 | 10:59
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.

Дойде сезонът за приготвяне на киселото зеле. То е неизменна част от зимнината на българина. Консумацията му има множество ползи за здравето. Богато е на витамини и минерали, а пробиотичните бактерии в него повишат имунната система. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. Може да се консумира под формата на салата или различни ястия.
Няма нищо по-вкусно от домашно приготвените кисели зелки, затова в много български домове се подготвят и пълнят бидони. Много важно е кога да го сложим, за да стане готово за коледните празници. Ако е много студено, няма да ферментира, а ако е много топло – също няма да стане.
Специалистите съветват, че е най-добре зелето да се сложи в бидоните в началото на ноември, но не по-късно от 20 ноември, за да стане до Коледа.
Ако решите сами да си го приготвите, след като подредите зелките в бидона и ги залеете със саламура, трябва да ги затиснете, така че да не изплуват и редовно да ги претакате, докато станат готови. Някои хора добавят ябълка, дюля, червено зеле.
Не всяко зеле е подходящо за бидона. Слагат се късните сортове, като се подбират твърди, стегнати зелки. Добре е големината им да е съобразена с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Що се отнася до пропорцията между солта и водата, всеки я прави на вкус. Специалистите съветват да спазите следната пропорция: 40 гр. едра морска сол на 1 кг зеле.
Когато е готово е важно да добавите няколко корена от хрян или натриев бензоат, за да стопирате процеса на ферментация и да му се наслаждавате чак до пролетта.
Ако не се наемате да си го приготвите сами, а си купувате, то лекарите съветват да изплакнете закупеното кисело зеле преди употреба. Това е необходимо, за да се отстранят излишните сол и оцет, които обикновено се добавят обилно към продукта за удължаване на срока му на годност.
Също така, купешкото кисело зеле може да съдържа различни изкуствени подобрители на вкуса и консерванти - измиването ще помогне за намаляване на количеството им, а и за подобряване на вкусовите му качества.
Водещи
-
Втори ден хаос по европейски летища заради кибератаката
В Брюксел над 80 полета на летището в Завентем бяха забавени, а 20 бяха отменени
21.09 | 18:00
-
Пореден протест заради безводието в Плевен
21.09 | 17:40
-
Великобритания официално признава Държава Палестина
Очакваното обявяване се случи преди сесията на Общото събрание на ООН
21.09 | 17:20
-
НАТО вдигна германски изтребители, заради руски разузнавателен самолет над Балтийско море
Руската машина е летяла в международното въздушно пространство без полетен план или...
21.09 | 17:00
Най-четени
-
Почина продуцентът Росен Цанков
Той е син на режисьора Вили Цанков и доведен син на Стефан Данаилов
21.09 | 10:40
-
Благотворителен базар пред НДК в подкрепа на деца със специални потребности
Той ще се проведе от 10 до 18 ч.
21.09 | 09:15
-
20 страни от ЕС са с отрицателен естествен прираст на населението през 2024 г.
България е втора в негативната класация след Латвия
21.09 | 13:00