Доказаха влиянието на името върху съдбата 08.04 | 11:30

Не, не става дума за мистика, има си напълно научно обяснение

От iNews.bg

Полученото при раждането име влияе върху целия бъдещ живот на човека, изяснили са американски психолози. В хода на изследване те са установили, че въпросното влияние няма отношение към мистиката, а има напълно научно обяснение.

Оказва се, че всичко опира до позитивните асоциации – тъй като човек чува името си доста по-често от други думи. Затова хората обикновено обичат своите имена и това чувство се пренася върху предметите или понятията, които са съзвучни с него, пише изданието Huffington Post.

Например много хора в САЩ са склонни да избират градове, чиито названия напомнят на собствените им имена. Например Филип често иска да живее във Филаделфия, а Вирджиния – в щата Вирджиния. Подобни асоциации действат и по отношение на професиите – например имената Лоурънс и Лаура са по-разпространени сред адвокатите, тъй като английската дума lawyer е съзвучна с техните имена.

Едва ли е възможно да се определят всички подобни връзки, но психолозите отбелязват, че родителите не бива да наричат децата си с имена, които дават на другите деца поводи да ги дразнят. Нетипичното или много рядко име в този случай може да навреди на детето, като повлияе на целия му бъдещ живот.

Още интересни новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.

Водещи

Най-четени