Докосването е в основата на трайните отношения 20.11 | 11:02

То е главната съставка на социалните отношения

От Антония Михайлова

Науката обикновено има нужда от експерименти, за да докаже една или друга теория, но понякога приветства и докосването на полуголи мъже.

В ново изследване учените от университета Аалто във Финландия са изучили реакцията на мозъка на полуголи мъже, които били докосвани нежно от своите партньорки.

Контактът активирал отделянето на химични вещества в системата на опиоидните рецептори, които играят главна роля в поддържането на социални връзки с други хора.

През своя живот на хората се налага да поддържат множество трайни отношения, като се започне от сексуалните партньори и се завърши с членовете на семейството. Не толкова отдавна учените от университета Аалто предположили, че подобно общуване се поддържа именно от опиоидната система, която отговаря също за усещането за болка, удовлетворение и адиктивно поведение – иначе казано, за зависимостите и навиците.

За да получат потвърждение на своята хипотеза, учените сканирали мозъка на девет мъже с позитронно-емисионна томография, която наблюдавала отделянето на молекулите маркери и съставяла 3D изображение на главния мозък.

По време на единия от сеансите от експеримента мъжете трябвало да лежат в скенера само по долно бельо, а партньорките им нежно ги докосвали по различни части от тяло (с изключение на ерогенните зони). В хода на друга сесия мъжете лежали в скенера сами, без сензорна стимулация, което послужило като контролен анализатор.

Изследователите изучавали реакцията на опиоидните рецептори на главния мозък. Предварителните резултати, които били представени на 11 ноември 2013 година на годишната среща на Невробиологичното общество в Сан Диего, показали излишък на природни опиоиди във вентралната част на ивичестото тяло на главния мозък.

Изследователите смятат, че благодарение на активирането на опиоидната система нежните докосвания могат да станат главен компонент, способен да поддържа социални връзки между хората.

Най-четени