Дом от евробанкноти мами туристи 10.04 | 19:20

В "жилището за един милиард" ирландски артист е инвестирал 1,4 милиарда евробанкноти

От Олга Андреева

Ирландски художник кани туристи в дома си в Дъблин, който е изработен от общо 1,4 млрд. евро във вид на нарязани банкноти.

Целта на Франк Бъкли, както поясни самият той пред AFP, е да стимулира дебат относно проблемите с икономиката на Ирландия.

Три месеца Бъкли е строил своя тристаен апартамент-галерия от тухли, направени от смес от лепило и нарязани и слепени евробанкноти. Изведените от експлоатация банкноти му осигурила Централната банка на Ирландия.

Като се има предвид помощта от малко дарения дървен материал и врата и прозорец, дадени от приятел, художникът всъщност е дал само 35 евро за лепило за тапети.

Бъкли, който е завършил необичайното строителството през януари, отвори "дома си за един милиард" за широката общественост на 5 април.

"Няма да събирам входна такса, но ще се радвам на дарения, а и показвам около 80 от картините ми, които хората могат да купят", обяснява художникът, който е изложил по стените на банкнотения дом свои колажи с банкноти, наречени "Expressions of Recession".

Икономика на Ирландия, някога донесла на страната гордото име "Келтски тигър" заради двуцифрения си ръст в продължение на десетилетие от средата на 1990-те години, рязко се сви през последните години, засегната от срива на пазара на недвижими имоти, увеличаващия се държавен дълг и високата безработица.

През ноември 2010 г. Международният валутен фонд и Европейският съюз се наложи да изготвят план за спасяване на Ирландия на стойност 85 млрд. евро.

Водещи

Най-четени