Доматеният сок е по-вкусен в самолета 11.11 | 13:51

Възприемаме различно храните и напитките заради ниското налягане в самолетната кабина

От Олга Андреева

Почти една четвърт от хората, които пият доматен сок по време на полет, споделят, че не го харесват на земята.

Оказва се, че не става дума просто за глезотия или внушение. Германски учен установи, че сокът от домат действително има по-различен вкус на висока надморска височина.

Андреа Фрайтаг, експерт-химик в Бавария, е правила различни експерименти за Lufthansa, за да ѝ помогне да изготви бордното си меню, посочва The Local.

"По време на полет храната и напитките имат вкус като на храната, когато сме настинали. Намаленото налягане в самолетната кабина влияе на начина, по който се възприема вкусът", обяснява Фрайтаг.

Тя извършва опити в кабина с налягане, имитиращо това в самолетна кабина. При опитите си е установила, че солта и захарта например са много по-неефективни (до 30%) на високо. Интересното е, че плодовите и кисели аромати се възприемат относително непроменено при намалено налягане.

Специално вкусът на доматения сок при нормално налягане е описан като "земен и тежък", а при по-ниско – като "сладък и плодов".

Всичко това вероятно обяснява защо Lufthansa сервира около 1,7 милиона литра доматен сок на пътниците си всяка година.

Водещи

Най-четени