Домашен ябълков оцет 28.10 | 16:30
Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.
За ползите му няма две мнения по въпроса. Помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, също така намалява и лошият холестерол.
Ако обичате домашни продукти тази рецепта ще ви омагьоса с чистият си вкус.
Продукти: стъклен буркан 3 литра (най-добре е за ферментиращи продукти да се използват стъклени съдове а не пластмасови)
ябълки (добре е да са домашни и да не са третирани с препарати),
2 - 3 сл мед , оцетна гъба - ако нямате такава тя ще се получи след първия оцет, така че не се притеснявайте
Приготвяне: Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. НЕ ГИ ЧИСТЕТЕ режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите около 5 сантиметра до ръба, за да протече ферментацията нормално без да прелива. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще се получи.
Затворете буркана с марля, така тя хем ще пази от замърсяване, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Приберете буркана с оцета на тъмно, като е необходимо престои там поне 40 дни, така че трябва изберете място, което няма да ви е много топло но не и студено а също така няма да ви е и нужно. Слънчева светлина не бива да го достига също така е важно да ви е под ръка за разбъркване.
Важно е с дървена лъжица да разбърквате ябълките, за да ферменрират равномерно.
След 40 дни можете да прецедите течността.
Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото живите бактерии не обичат досега с метал.
От 3 литров се получава около 1.5 литра оцет.
Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10 дни повторна за ферментация преди да пристъпите към крайна консумация
Водещи
-
Ваня Григорова: Никой не бива да задължава осигурените лица да вкарват вноските си в частен пенсионен фонд
Според нея трябва да има таван на пенсиите, който може да се увеличи, но не и да се премахне
15.09 | 20:00
-
В България има три типа недоволство, но нямат енергия за протест
"Едни и същи социално-икономически и политически условия раждат различни идеологически...
15.09 | 19:45
Най-четени
-
Премиерът Желязков: Учителите са най-уважаваните хора в нашето общество
По думите му над 20 процента от учителите са под 35 години и това е атестат, че все повече...
15.09 | 10:54
-
Румен Радев горд, че е част от вълнението на първия училищен звънец
Румен Радев завърши речта си с думите: "На добър час".
15.09 | 10:30
-
Радев: Съгласен съм с Борисов, че „Хемус“ ще ни струва двойно, първият път плащанията изтекоха в чували
"Разбира се, че ще ни струва двойно, аз съм съгласен с него, тъй като първият път плащанията...
15.09 | 11:30
-
Брутална катастрофа в София - колата е на части, шофьорът загина
Той е летял с 218 км/ч
15.09 | 13:30