Домашен ябълков оцет 28.10 | 16:30
Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.

Освен вкусовите си предимства домашно приготвения оцет не съдържа консерванти няма стабилизатори и е нерафиниран - абсолютен био продукт.
За ползите му няма две мнения по въпроса. Помага за понижаването на кръвната захар, подобрява храносмилането защото е пълен с пробиотици и живи бактерии, също така намалява и лошият холестерол.
Ако обичате домашни продукти тази рецепта ще ви омагьоса с чистият си вкус.
Продукти: стъклен буркан 3 литра (най-добре е за ферментиращи продукти да се използват стъклени съдове а не пластмасови)
ябълки (добре е да са домашни и да не са третирани с препарати),
2 - 3 сл мед , оцетна гъба - ако нямате такава тя ще се получи след първия оцет, така че не се притеснявайте
Приготвяне: Сварете си 2 литра вода и я оставете да се охлажда. Измийте ябълките и ги нарежете на големи квадрати. НЕ ГИ ЧИСТЕТЕ режете директно със семките и дръжките и те ще ви трябват. Изсипете всички нарязани ябълки в буркана, като оставите около 5 сантиметра до ръба, за да протече ферментацията нормално без да прелива. Сложете меда и залейте с водата колкото събере. Ако имате оцетна гъба я сложете и нея най-отгоре. Ако нямате, е после ще се получи.
Затворете буркана с марля, така тя хем ще пази от замърсяване, хем ще даде възможност на оцета да диша и да ферментира. Приберете буркана с оцета на тъмно, като е необходимо престои там поне 40 дни, така че трябва изберете място, което няма да ви е много топло но не и студено а също така няма да ви е и нужно. Слънчева светлина не бива да го достига също така е важно да ви е под ръка за разбъркване.
Важно е с дървена лъжица да разбърквате ябълките, за да ферменрират равномерно.
След 40 дни можете да прецедите течността.
Отново важно – прецедете го през пластмасова цедка, защото живите бактерии не обичат досега с метал.
От 3 литров се получава около 1.5 литра оцет.
Приберете отново прецеденият оцет в буркан и го оставете за 10 дни повторна за ферментация преди да пристъпите към крайна консумация
Водещи
-
България e сред осемте държави без законодателство за киберсигурност
Сериозни глоби при нарушения
11.08 | 17:20
-
51 пожара са възникнали днес, десет от тях са напълно загасени
Опасност за националния парк
11.08 | 16:59
-
Започват изпитанията на първият от общо осем нови влака за столичното метро
Новият влак е съставен от четири вагона, с максимална дължина от 79,1 м и собствено тегло от...
11.08 | 16:30
-
Голям пожар в Шумен, пламъците са в близост до електрическа подстанция
На място са три противопожарни екипа, като се очаква подкрепление от екипи от Велики Преслав и...
11.08 | 16:15
Най-четени
-
Откриха мъртва сърна, завързана в чувал
Тялото на животното е намерено в имот в селото, завързано в чувал.
11.08 | 12:30
-
35-годишен мъж е нападнат в дома си в центъра на София
Нападението е било заснето от охранителни камери на сградата.
11.08 | 10:15
-
Преди срещата на върха: При какви условия е възможен мир в Украйна?
Украинският президент Володимир Зеленски не беше посочен като участник в разговорите за...
11.08 | 11:30
-
Експерти: Путин иска да се срещне само с Тръмп. Той ще се опита да го баламосва, да говори не толкова за Украйна
Ключова роля на Европа
11.08 | 11:00