Домашна лютеница - как се прави? 14.08 | 15:45
Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст!

Приготвянето на лютеница е свещенодействие, яденето на лютеница е страст! Любовта към лютеницата е огромна и всепризната. Децата порастват с лютеница, лютеницата е спасила от гладна смърт хиляди студенти, филията с лютеница решава проблемът "какво да ям?” както на закуска, така и на обяд, а и на вечеря. Днес, всеки голям супермаркет отделя цял рафт за да подреди различните видове лютеница, но дори и най-вкусните от тях трудно биха се преборили с домашната лютеница. Да приготвиш лютеница у дома е лесна задача, стига да имате малко повече свободно време. Всяка къща има своя рецепта за домашна лютеница, затова предложената от Супичка рецепта не претендира, че е единствената, но пък е сполучлива, а резултатът - вкусен! Рецептата за домашна лютеница на Супичка следва всички принципи на Супичка - лесна и възможна за изпълнение от всеки новак в кухнята! Без двор с огнище, без голяма тава, без чушкопек! Само голяма тенджера, барбекю и желание, пише Супичка.бг
Първата стъпка от рецептата за лютеница е подготовката на съставките. Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. За приготвянето на 2 кг доматено пюре са необходими около 6-7 килограма домати, като количеството на доматите зависи от сорта им. Добре е да изберете добре узрели по-месести домати, например сорт Рома. Измивате доматите и ги обелвате, след което ги смилате с мелачка или пък с кухненски робот. Ако мелите доматите с машинка за мелене на месо, то сложете приставката, която отделя семките. Ако мелите доматите с кухненски робот, след това претрийте доматената смес през едро сито, за да останат в нея семките и да стане вашата лютеница по-гладка. Получената доматена каша изсипвате в голяма тенджера и я слагате на котлона. Доматената сместа трябва да ври до получаване на гъсто доматено пюре. Разбира се, може да ползвате и готово доматено пюре и да спестите време, но тогава вашата лютеница ще загуби от автентичния вкус на класическата домашна лютеница.
Изпечете пиперът / чушките и патладжана. Може да ги изпечете в чушкопек, но ако имате възможност е най-добре да изпечете зеленчуците на жар, за да имат пиперът и патладжанът характерния опушен аромат на изпечени на жар зеленчуци. За да постигнете желаният аромат на изпечени на жар зеленчуци, може да ползвате и барбекю с дървени въглища, както са приготвени и зеленчуците за лютеницата на Супичка. След като изпечете чушките и патладжана ги обелвате, оставяте ги да се отцедят добре и ги смилате с машинка за мелене на месо или с кухненски робот, но не на гладка каша, а да останат дребни парченца, за да получите желаната консистенция на класическа домашна лютеница.
Идва моментът, в който трябва да започнете да варите лютеницата. Истинска класика е приготвянето на домашна лютеница в голяма тава на огнището в двора. В съвременните условия обаче, не всеки има възможност да запали огън в двора за да вари лютеница и тази част от процедурата става най-често в кухнята удома. Имайте предвид, че по време на варене сместа за лютеницата пръска, затова изберете възможно най-голямата и дълбока тенджера или разпределете сместа и я сварете на два пъти.
Изсипвате кашата от смлени чушки и патладжан в тенджерата и я слагате на котлона и бъркате непрекъснато, защото в противен случай сместа бълбука и пръска и има риск да ви изгори. Сместа трябва да поври 10-тина минути, докато водата изври. След това добавяте и сгъстеното доматено пюре, като продължавате да бъркате непрекъснато още 10-тина минути. Към така сварената смес добавете олиото и подправките, като продължавате да бъркате непрекъснато още 5 минути, за да може лютеницата да се овкуси добре. Има класически признак, по който се разбира, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота - разбърквайки сместа в тенджерата, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното.
Готовата лютеница сипвате гореща в бурканчета, които затваряте на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. На дъното на голяма тенджера слагате стара хавлиена кърпа, върху която нареждате бурканчетата. Пълните с вода, докато бурканчетата бъдат покрити с вода и слагате тенджерата на котлона. След като водата заври трябва да поврат 15 минути.
Рецептата за домашна лютеница е изпълнена!
Водещи
-
Лекар: Алкохолът, кофеинът и енергийните напитки да се избягват в горещите дни!
Тя посъветва да не се излиза между 11:00 и 17:00 часа, ако това е възможно.
22.07 | 11:45
-
Над 90% от горските пожари в България са следствие от човешката дейност
В този материал обобщаваме важни препоръки за превенция и реакция при горски пожари.Съвети за...
22.07 | 11:28
-
Алгафари отсече: Пеевски и Ново начало имат огромна политическа тежест
Тези, които "ревяха - като Бабикян и адвокат Николайчо Хаджигенов, се оказаха много малки, за...
22.07 | 11:15
-
„Топлофикация София“ обяви началото на ежегодната профилактика на своите основни и спомагателни съоръжения
Според дружеството, това превантивно обслужване ще предотврати бъдещи непредвидени прекъсвания...
22.07 | 11:00
Най-четени
-
Внезапно почина Тодор Славков
Внукът на Тодор Живков се отиде на датата, на която и майка му Людмила, и вуйчо му Владимир
21.07 | 23:58
-
Броят на пенсионерите се увеличи с над 12 хиляди души спрямо миналата година
Най-голям дял в разходите заемат пенсиите с 11,524 милиарда лева
22.07 | 09:15
-
Овладян е пожарът в костинбродското село Безден
Все още не е локализиран, продължаваме да работим, посочи той
22.07 | 10:15