Древна цивилизация лежи на дъното на Персийския залив 10.12 | 12:03

Територия, сега потопена в залива, е била обитавана преди повече от 100 000 години

От Олга Андреева

Парче плодородна земя, което сега е "потопено" в Персийския залив, някога е било обитавано от най-ранните човешки популации извън Африка, заяви британски учен, цитиран от агенция UPI.

Този "оазис в Персийския залив" е бил обитаван от хора повече от 100 000 години, преди да бъде погълнат от Индийския океан преди около 8 000 години, увери археологът Джефри Роуз от университета на Бирмингам.

Според неговата хипотеза хора са живели в постоянни селища в региона хиляди години по-рано в сравнение с онова, което показват сегашните модели за човешката миграция, се казва в комюнике на Чикагския университет.

Става въпрос за селища, включващи добре изградени постоянни каменни жилища, поясни Роуз.

Съществувала е мрежа от търговски пътища, хората са произвеждали глинени съдове и са опитомявали животни. Открити са дори доказателства за съществуването на един от най-старите кораби в света, отбеляза ученият.

Не е ясно обаче как високо развити селища са се появили толкова бързо, без да са открити археологически данни за предхождащи ги човешки популации. Роуз е на мнение, че подобни данни липсват, защото се намират под морското ниво в Персийския залив.

Резултатите от изследването са публикувани в Current Anthropology.

Водещи

Най-четени