Древните хора са ловували прародители на слоновете 20.07 | 15:20

Най-ранните обитатели на Америка са се хранели с гомфотерии

От Пламена Вълчева

Нови археологически находки, открити в пустинята Сонора в Мексико, навеждат на мисълта, че най-ранните обитатели на Америка са ловували прародители на днешния слон, съобщи ЮПИ.

Подобните на слонове гомфотерии, които отдавна са изчезнали от лицето на планетата, някога са се срещали в по-голямата част от днешната територия на Северна Америка. Резултатите от ново изследване на археолози от университета на Аризона сочат, че най-ранните обитатели на Америка са ловували Cuvieronius - подвид на гомфотериите.

Учени наскоро откриха фосили от гомфотерии, докато извършвали разкопки на обект, свързан с културата кловис, в Мексико. Разкопките на обекта Ел Фин дел Мундо, чието название на испански означава "Краят на света", предоставиха най-ранните свидетелства за културата кловис, намирани досега. Обектът датира отпреди 13 390 години.

Културата кловис е смятана за най-ранната в Америка. Категоризирана е от археолози и антрополози. За нея са
характерни изработените от халцедон, кремък, кварцит и риолит остриета на копия, с които били убивани едри бозайници през ледниковата епоха, отбелязва БТА. 

Обектът е не само един от най-древните примери за културата кловис, но и разкрива нови данни за гомфотериите.

"Смята се, че представителите на културата кловис са ловували мамути, а сега става яно, че са прибавили прародители на слона в менюто си", заяви съавторът на изследването Ванс Холидей от университета.
Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Водещи

Най-четени