Дядовците са по-сигурни шофьори 20.07 | 07:14

Децата по-рядко стават жертви на катастрофи, когато зад волана са дядовците им

От Олга Андреева

Въпреки че напредналата възраст обикновено се свързва с по-голям риск от ПТП, американско проучване установи, че децата са в по-голяма безопасност, когато зад волана седи дядо им, а не баща им.

Анализът на 1302 автомобилни катастрофи, в които пострадалите са деца до 15-годишна възраст, сочи, че когато шофират представители на "старата генерация”, произшествията били два пъти по-малко, отколкото, когато колите били управлявани от родителите, посочва БТА, цитирайки Yahoo News.

Дядовците са виновни само за 9,5% от пътните произшествия, при които са пострадали минимален брой деца - 6,5%. Средната възраст на катастрофиралите водачи, участвали в проучването, била 36 години за родителите и 56 години за дядовците.

Изглежда, че когато возят внуците си, възрастните шофьори полагат допълнителни усилия заради "ценния товар", предполагат учените от Филаделфийската педиатрия.

Те намаляват скоростта и спазват дистанция. Освен това бабите и дядовците за никъде не бързат, за разлика от родителите, които трябва да пристигнат навреме на работа.

Възрастните водачи на МПС методично избягват натоварените магистрали и предпочитат обходни маршрути, което също снижава риска от произшествия.

Най-четени