Европа остава без порно? 08.03 | 14:33

Европейският съюз иска да забрани порното в интернет

От Александър Бакалов

Предложение, което ще бъде гласувано в Европарламента на 12 май, би могло да е първата стъпка към пълна забрана на порнографията, включително и в интернет.

Шокиращото предложение идва от холандската депутатка Картика Лиотард, която иска равни права за мъжете и жените в Европейския съюз.

Според нея това може да се постигне единствено чрез безмилостна война със стереотипите и в този ред на мисли тя иска "забрана на всички форми на порнография в медиите” включително и в това, което Лиотард нарича "виртуалната зона”.      

Въпреки, че шансовете подобен закон да бъде приет са минимални, самата идея за нещо подобно е ограничаване на човешките права и свободното слово, както отбелязват от Wired UK. Освен това подобна забрана ще подтикне много хора да се обърнат към нелегалната порнографска индустрия, а това няма да доведе до нищо добро.

По този повод шведският евродепутат Крисиан Енгщром пише в личния си блог: "Въпреки, че съм напълно съгласен, че трябва да елиминираме архаичните полови стереотипи, ще гласувам против това предложение идната седмица.”

Най-четени