Един валс с Властелина на пръстените? (ВИДЕО) 21.10 | 21:28

Каним ви да потанцувате около Сатурн със сондата "Касини"

От Антония Михайлова

Сатурн определено заслужава да бъде наречен една от най-красивите планети в Слънчевата система (без да броим Земята, разбира се). Особена пленителност му придават, то се знае, широките и ярки пръстени, които се виждат дори с неголям телескоп.

Но Сатурн е далече. Наблюденията от Земята дават превъзходна обща картина, но не позволяват да се разгледат планетата и пръстените с необходимата детайлност. Да не говорим за изучаването на огромната му свита от спътници, част от които явно играят важна роля в живота на пръстените на планетата.

В този случай на помощ на учените идват космическите апарати. Автоматичната сонда "Касини", работеща около Сатурн от 2004 година, е предала на Земята огромен обем информация, сред която стотици хиляди снимки на планетата, пръстените и луните. Суровите снимки от "Касини" са достъпни за всеки желаещ, който иска да ги разгледа.

Фабио ди Донато е събрал на едно място снимки от сайта на "Касини" и е сглобил от тях истински документален филм -екскурзия из системата на Сатурн.

А ето и стъпките на валса, който ще изтанцувате заедно с "Касини" и видеото: след 01:00 на кадъра попада спътникът Прометей, който създава вълни в пръстена F на Сатурн. От 02:26 ще преминете през портретна галерия на луните, на 02:50 слънчевите лъчи се отразяват от ледените частици, влизащи в състава на пръстените...

Зави ли ви се свят? Не намалявайте темпото, кадрите са забележителни! В допълнение към тях е музиката на Шостакович. Ако си спомняте, Земята, Луната и космическите кораби са танцували под валсовете на Щраус.

А сега готови ли сте за валс?

Водещи

Най-четени