Един соц тролей, малко боя и много ентусиазъм... 17.10 | 17:49

Албино Питти сътвори модерна инсталация в подкрепа на София като Европейска столица на културата

От Диана Цветкова

Изваден от строя тролейбус на столичния градски транспорт оживя под формата на огромно пано в центъра на столицата.

Старият тролей, характерна гледка за софийските улици от късния социализъм до наши дни, днес се превърна в модерна инсталация – изрисуван с пъстри цветове, с българското знаме и жизнерадостни символи.

Пърформансът всъщност е част от инициативите около кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019, която сега получи подкрепата на италианския художник Албино Питти.

Питти създаде на живо картината-тролейбус, като свои щрихи върху необичайното пано поставиха и ученици от Националния учебен комплекс по култура.

А защо точно тролей?

"Когато за първи път попаднах в София, се влюбих в този град – получих прилив на вдъхновение и моментално започнаха да ми хрумват идея след идея, така че реших да се върна и да направя пърформaнс тук", споделя Албино Питти.

Той сам е избрал да твори върху тролейбуса, защото той въплъщава идеята за движението и комуникацията между хората.

"Тролеят е канал за комуникация, когато се возиш, се раждат странни идеи. Самата София е град в движение и изцяло подкрепям пътя й към титлата Европейска столица на културата", казва художникът.

Албино Питти е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и за последните 40 години е създал над 22 000 произведения. Зад гърба си има над 500 изложби, картините му са изложени в 17 музея по цял свят, , а стилът му е тема на 24 книги.

Инсталацията, подкрепяща кандидатурата на София за Европейска столица на културата, бе посетена от посланика на Италия у нас Марко Контичели и от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Водещи

Най-четени