Една диня, моля! 03.08 | 09:49

Почерпете се. Днес е световният ден на динята

От Кремена Бедерева

3 август е Световният ден на динята.

Сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.

И именно днес – 3 август, се отбелязва денят на динята по цял свят, като се празнува най-вече в САЩ. Хиляди почитатели на летния плод се забавляват като се замерват с дини или пък със семките й.

Първите доказателства за съществуването на дини са открити преди 5000 години в Египет. Според традициите в гробниците на фараоните винаги е имало като подарък за отвъдното по една диня. След това, около Х век дини започват да се появяват и в Китай.

В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.

Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.

Ето и няколко любопитни факта за една от най-популярните летни храни.

- Динята наистина "охлажда". Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което "охлажда" организма.

- Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.

- По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

- Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

- Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Водещи

Най-четени