Експериментът "Милграм" доказва тъмната страна на човека 23.06 | 14:53

Всеки трети сред нас е склонен към насилие в името на „благородна кауза“

От iNews.bg

Експериментът на американския социален психолог Стенли Милграм е един от най-известните, провеждани в психологията. Милграм работи и търси отговора на въпроса за принуждаващата и възнаграждаващата власт, които се основават на подчинението, а това от своя страна насочва към определена санкция или награда. Опитът му обаче е оспорван както от етична, така и от техническа гледна точка, става ясно от енциклопедия Уикипедия.

Стенли Милграм бил преподавател по социална психология в Йейл и се занимавал с проучване на влиянието на хората с власт, заемащи ръководни длъжности в йерархията.

Причината за провеждането на поредицата от опити е била Втората Световна война, където е извършван контрол над много хора под форма на легитимна власт. Нормативното влияние е обусловено от социален авторитет, на който човек отстъпва и се подчинява при определени условия и който може да има страшни последици върху членовете на различните групи.

1733828

Експериментът

Първият от поредицата експерименти е проведен през 60-те години. Задачата му е да установи границата на подчинение на авторитета и властта, за да се види как наредената заповед причинява болка на друг невинен човек в името на "благородна" кауза. За провеждането на експеримента е подадена обява във вестник, че се търсят доброволци за установяване способността за учене и запаметяване.

За целта авторитетът е представен от професор, облечен в лабораторна престилка. Жребият на учител и ученик всъщност е манипулиран. В експеримента участват трима души: "професорът" (или ръководителят), ангажираният за извършването на експеримента ученик или студент, "жертвата" (която е подставено лице) и истинското опитно лице – в случая това е учителят, без той да разбира за това.

Ръководителят разяснява на участниците, че всъщност ще бъде изследвано въздействието на наказанието върху процеса на учене. Тестът изисква научаване на двойки асоциации наизуст и при неправилен отговор "жертвата" трябва да бъде наказана с подаване на електрически импулси.

В този случай учителят се намирал пред масивен генератор, а ученикът бил привързан към подобие на електрически стол и с електроди към китките. Генераторът имал табло с 30 деления (от 15 волта до 450 волта) - всяко деление наказвало с 15 волта повече от предходното. Обозначенията гласели: "Лек", "Умерен", "Среден", "Силен", "Тежък", "Опасно: Много Тежък шок".

Ако изследваното лице прояви нежелание да продължава да увеличава напрежението, експериментаторът използва четири подканяния, които са подредени по реда на казване. Ако първото не помогне, се преминава към второто, и така до последното:

  1. Моля, продължете или Моля, давайте нататък;

       2. Експериментът изисква да продължите;

  1. Абсолютно необходимо е да продължите;

  2. Нямате друг избор, трябва да продължите.

     

    Таблица за действията на подставеното лице

 

Напрежение

Реакция на "учениците"

75 V

мърморене (под носа, наподобяващо грухтене)

120 V

Викове на болка

150 V

казва, че не иска вече да участва в експеримента

200 V

Крясъци, "кръвта във вените може да се смрази"

300 V

Отказва да отговаря вече

над 330 V

Мълчание

Разбира се, без да знаят всички получили бележка, на която пишело "учител", а актьорът твърдял, че е получил бележка "ученик", за да ги заблуди. "Учителят" и "ученикът" били разпределени в различни стаи без да могат да се видят, а само да се чуват.

Учителят трябвало да прочете въпрос, следван от 4 възможни отговора, като при всеки грешен отговор той трябвало да пусне електрошок, чийто волтаж се увеличавал с всеки грешен отговор.

Всъщност никой не е бил удрян от ток. Просто бил подготвен запис с различни писъци, който се включвал, когато учителят пуснел ток.

Щом волтажът станел твърде висок, ученикът трябвало да започне да блъска по стената и да моли учителя да спре.

Само 14 от 40 учители прекъснали експеримента, преди да пуснат 450 волта ток през предполагаемия ученик, въпреки че всеки от тестваните изразил съмнения относно легитимността на експеримента и неговата етичност.

Никой обаче не се отказал, преди да пусне 300 волта ток.

Експериментът на Милграм е емблематичен в психологията, защото по необясним начин разкрива същността на "тъмната страна на човека".

 

 

Водещи

Най-четени