Експерт от БАН: Метеорът се е движел със 72 км. в секунда (ВИДЕО) 12.07 | 19:45

Това е скорост, по-висока 200 пъти от звука, поясни гл. асистент Георги Латев от Академията

От iNews

Метеорът, прелетял над България, е с размери от няколко сантиметра и се е движел със скорост от 72 километра в секунда, или 200 пъти по-бързо от звука. Той е бил наблюдаван от териториите на още две страни освен България и Румъния - Сърбия и Северна Македония.

Десетина минути преди 22 часа българско време любители астрономи от четири страни - България, Румъния, Северна Македония и Сърбия обменят информация за преминаващ метеор. Пръв гл. ас. Георги Латев от БАН проследява съобщенията на колегите си за прелитащото космическо тяло. Пътят му е бил България - Румъния и е наблюдаван поне 3-4 секунди.

"Траекторията му изцяло е била над България, като е пресякъл река Дунав. Посоката е в направлението Вълчидрън - Лом. В това направление се е движело тялото", заяви гл. асистент Георги Латев, БАН пред БНТ.

Макар все още да чакат повече информация, учените разочароват търсачите на космически камъни - паднали парчета няма, а ако има - не са у нас.

"Неговото снишаване е станало над Видин или Румъния, където вече след последния взрив, който е настъпил, тялото се е взривило в атмосферата и в този смисъл да се каже, че метеорът е паднал, не е много правилно, защото той не е стигнал Земята изобщо", заяви Пенчо Маришки, БАН.

"И ако има намерени частички, те са на територията на Румъния", допълни гл. ас. Георги Латев.

Водещи

Най-четени