Експерти призовават: Не е време за диети, хапвайте повече цитруси 20.03 | 14:50

Важно е да се поддържа добра хидратация на организма

От iNews.bg

Правилното хранене играе съществена роля при превенцията от заразни болести. Този въпрос е още по-актуален сега, когато се сблъскваме с пандемията от коронавирус и все още няма ваксина срещу него. Според нутриционистите, този момент е изключително неподходящ за диети с високо съдържание на мазнини и протеини и с ниско съдържание на въглехидрати, съобщават МИА и БГНЕС.

Поне два пъти на ден трябва да се ядат плодове – предимно цитрусови и червени плодове като боровинки, да се пие чай и други течности, да се ядат супи – пилешки или зеленчукови.

Не трябва да се забравя и салатата, като е препоръчително тя да бъде от зелени листни зеленчуци.

За набавянето на протеини е добре да се яде пилешко или пуешко месо, риба, нискомаслени млечни продукти, особено йогурт с пробиотици. От растителните храни се препоръчват грах, боб и леща. Може да се добавят ориз и пълнозърнест хляб със семена.

Специалистите съветват да се избягват храни с консерванти като кренвирши, пастети и салами. Трябва да се избягва и консумацията на маргарин и рафинирано масло, торти и фаст фууд.

Те подчертават, че правилното хранене влияе на имунната система и е ключов фактор в оздравителния процес, ако сме се заразили с някаква болест.

Важно е да се поддържа добра хидратация на организма. Диетолозите препоръчват да се пие чай от липа, бреза, бял слез, анасон и сладък корен, който от години се ползва като превенция срещу респираторни проблеми.

Според експертите трябва да се появи повече творчество в кухнята при приготвянето на различните ястия, като към традиционните подправки се включат джинджифил, куркума, пипер и други продукти, които до вчера са ни се стрували екзотични.

Водещи

Най-четени