Ето ги и най-красивите коли на годината 30.07 | 16:30

Списание Forbes с класация на впечатляващите с визията си коли на 2012 г.

От Диана Цветкова

Какво е общото между Jaguar F-Type, Ferrari 458 Spider, Lamborghini Aventador и Mercedes-Benz SLS AMG Roadster?

Освен че са изключително скъпи и за ценители, всички те са сред обявените от сп. Forbes за най-красивите автомобили на 2012 г.

Досега списанието е подреждало най-красивите винтидж коли, но за последния брой от редакцията са решили да подберат само коли, произведени през настоящата година. А как може да се категоризира красотата и доколко хубавото за един е хубаво и за друг?

Според Forbes тайната е в това да се създаде дизайн, който е функционален и красив, но в никакъв случай подвластен на моментната мода.

"Коли като Ferrari 250, Jaguar E-Type и оригиналното Porsche 911 винаги ще бъдат първообрази на автомобилната красота. Ето обаче няколко нови модела, които могат спокойно да съперничат на старата класика", отбелязва изданието във встъпителните думи към класацията.

Класацията повежда Jaguar F-Type. Моделът, който ще излезе на пазара през следващата година, се очаква да е достоен наследник на спортните C-Type, D-Type и E-Type. Прoтотипът е с V6 двигател, който е достатъчно малък и лек, за да се конкурира с Aston Martin V8 или Ferrari 458.

Един от автомобилите в престижната класация – Lamborghini Aventador, е оприличен на "изсечено като бодибилдър" с неговите 700 конски сили и 12-цилиндров двигател. Автомобилът има най-високото съотношение сила-тегло в своя клас. Ускорява до 60 км/ч за три секунди, а външният му вид не може да бъде сбъркан. "Това е всичко, което трябва да бъде една суперкола: крещяща, секси, изключителна и интерпланетарна", не пестят суперлативи от редакцията.

От Forbes подканят и да се насладим на "суперавтомобила" Ferrari 458 Spider – първият с твърд свалящ се покрив и разположен в средата двигател. Със своя V8 двигател колата ускорява до 60 км/ч. за 3,3 секунди, а според изданието това е "най-горещият кабриолет на пазара днес".

Признат е и впечатляващият външен вид на Aston Martin V12 Zagato. Ръчно сглобеният шестлитров V12 двигател крие 510 конски сили. Ускорява от 0 до 60 км за 4,1 секунди, а от Forbes, че макар новото Zagato да не може да се похвали с топ модерна технология или двигател, това е един от най-впечатляващите примери за дизайн – с меки и мощни извивки, което го прави кола за джентълмени".

Водещи

Най-четени