Ето защо трябва да оставяме вратата на пералнята машина отворена 15.10 | 17:15

Сега обаче няма да се фокусираме върху начините да почистим пералнята машина, а как с изграждането на един елементарен навик да предотвратим появата на мухъл и бактерии в барабана.

От iNews.bg

Пералнята машина е един от уредите у дома, които използваме често. При семействата с деца е всекидневно, а при други поне няколко пъти в седмицата. Но често не се замисляме за хигиената в пералнята. Вече сме обръщали внимание на това колко по-мръсна е тя, отколкото предполагаме.

Сега обаче няма да се фокусираме върху начините да почистим пералнята машина, а как с изграждането на един елементарен навик да предотвратим появата на мухъл и бактерии в барабана.

Сам по себе си барабанът на пералнята е тъмно място, което често остава влажно без достатъчно добра вентилация. Това пък се оказва точната среда за развитието на мухъл и най-различни бактерии. В резултат на това пералнята машина може да не ухае по най-добрия начин, а понякога и дрехите, излезли от нея.

Ето защо, освен редовното почистване, трябва да оставяме при възможност вратата на пералнята машина отворена, когато не се използва. По този начин ще дадем възможност на влагата да се изпари и ще намалим предпоставките за неприятна миризма.

Реално погледнато, мухълът може да се развива в барабана на всяка една не добре вентилирана пералня, но се оказва, че по-уязвими към него са тези с предно зареждане. Защото гумените уплътнения не само стесняват отвора за въздух, но и са благоприятна среда за мухъл и бактерии.

И да, програмите с много гореща вода може и да ги "убият", ако са там, но след това цялата пара и влага може да ги възроди отново, ако не оставим вратата на пералнята отворена, пише Homes & Gardens, цитиран от lifestyle.bg. Най-добре е да оставяме вратата на пералнята отворена когато тя не се използва. 

Но дори да нямаме тази възможност, защото пространството не го позволява, няколко часа отворена врата също могат да се окажат достатъчни, за да предотвратим появата на мухъл в барабана.

Най-четени