Ето кое може да развали вкуса на виното 22.09 | 11:17
Учени от Осака за пръв път показаха как се случва това

Съединението, което предизвиква вкуса на тапа във виното, потиска обонянието, установиха японски учени, цитирани от в. Daily Mail. Така пиещите не могат да се насладят на приятни аромати.
Химикалът 2,4,6-трихлороанизол отдавна се свързва с вкуса на мухъл и картон във виното. Учени от университета на Осака обаче за пръв път показаха как точно действа той.
Лошият вкус се образува, когато гъбички, характерни за корка, влязат в контакт с някои хлориди от продуктите използвани във винопроизводството. Така, ако се използват заразени тапи, вкусът на виното се разваля.
Химикалът от една партида може да се разпространи в цялата изба. Той се отстранява много трудно. От откриването му в началото на 90-те години на миналия век, повечето винопроизводители не използват продукти с хлор. Изследването ще помогне за създаване на препарати за маскиране на различни миризми.
Водещи
-
Иде нов дълъг уикенд: Как да го "разтегнете" до 9 дни?
Месец май е пълен с почивни и неучебни дни
11.05 | 18:00
-
През август започва ремонтът на отсечката, на която загина Сияна
Магистрала "Хемус" ще бъде завършена до края на 2029 г., обеща министър Иванов
11.05 | 17:40
-
За 15 години цените на лекарствата са скочили 10 пъти
28 пъти са нараснали злоупотребите в здравната сфера
11.05 | 17:20
-
Турция е готова да бъде домакин на преговори между Русия и Украйна
Това е заявил рдоган в телефонни разговори с Путин и Макрон
11.05 | 17:00
Най-четени
-
Честваме Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий
Вижте кой има Имен ден днес
11.05 | 08:37
-
Божидар Божанов: Още следващата седмица можем да отхвърлим референдума в пленарна зала
Според съпредседателя на ДБ това е "една от многото заблуди, които е направил президентът",...
11.05 | 14:00
-
Георги Харизанов: Референдум сега е като да питаме "за" или "против" Аспарух да пресече Дунава
"Голямата цел и идея е в един момент Румен Радев да се позиционира като човека на народа",...
11.05 | 13:20