Ето кое може да развали вкуса на виното 22.09 | 11:17

Учени от Осака за пръв път показаха как се случва това

От Елица Елефтерова

 

Съединението, което предизвиква вкуса на тапа във виното, потиска обонянието, установиха японски учени, цитирани от в. Daily Mail. Така пиещите не могат да се насладят на приятни аромати. 

Химикалът 2,4,6-трихлороанизол отдавна се свързва с вкуса на мухъл и картон във виното. Учени от университета на Осака обаче за пръв път показаха как точно действа той.

Лошият вкус се образува, когато гъбички, характерни за корка, влязат в контакт с някои хлориди от продуктите използвани във винопроизводството. Така, ако се използват заразени тапи,  вкусът на виното се разваля.

Химикалът от една партида може да се разпространи в цялата изба. Той се отстранява много трудно. От откриването му в началото на 90-те години на миналия век,  повечето винопроизводители не използват продукти с хлор. Изследването ще помогне за създаване на препарати за маскиране на различни миризми.

Водещи

Най-четени