Ето кое може да развали вкуса на виното 22.09 | 11:17
Учени от Осака за пръв път показаха как се случва това
Съединението, което предизвиква вкуса на тапа във виното, потиска обонянието, установиха японски учени, цитирани от в. Daily Mail. Така пиещите не могат да се насладят на приятни аромати.
Химикалът 2,4,6-трихлороанизол отдавна се свързва с вкуса на мухъл и картон във виното. Учени от университета на Осака обаче за пръв път показаха как точно действа той.
Лошият вкус се образува, когато гъбички, характерни за корка, влязат в контакт с някои хлориди от продуктите използвани във винопроизводството. Така, ако се използват заразени тапи, вкусът на виното се разваля.
Химикалът от една партида може да се разпространи в цялата изба. Той се отстранява много трудно. От откриването му в началото на 90-те години на миналия век, повечето винопроизводители не използват продукти с хлор. Изследването ще помогне за създаване на препарати за маскиране на различни миризми.
Водещи
-
Полицай е бил убит по време на лов във Видинско
04.01 | 18:00
-
Акушерки въртят гюбеци с бебета в ръце! (ВИДЕО)
Случаят е от МБАЛ "Д-р Иван Селимински" в Сливен
04.01 | 17:40
-
Двама загинали и четирима ранени при катастрофа на пътя Пловдив - Карлово
Към местопроизшествието са насочени екипи на спешна помощ, полицията и пожарната
04.01 | 17:20
-
Нов лайфхак за удобно пътуване в самолета, без да доплащате
Check-in Chicken се харесва на пътуващите с ограничен бюджет
04.01 | 17:00
Най-четени
-
Главчев разпореди незабавни мерки за гарантиране на безпроблемното преминаване на границата при Русе
Стана ясно, че за да преминат границата с Румъния, шофьорите трябва първо да получат номер от...
04.01 | 10:00
-
Дефицит "по конец", но "на ръба": Бюджет 2025
Това се казва в седмичния бюлетин на икономистите от ИПИ
04.01 | 15:30
-
Шоколадът поскъпна с над 200% за година
Суровината какао бележи ценови рекорди на световните пазари
04.01 | 11:20