Ето кой е ключът към дълголетието 11.10 | 12:00

Учени дадоха най-доброто основание да ходим по барове

От Беатрис Николoва

Британски учени дадоха най-доброто основание на желаещите да прескочат до кръчмата, като обявиха, че комбинацията от бира и билярд противодейства на остаряването и трябва да бъде насърчавана, съобщи в. "Daily Mail".

Билярдът, който обикновено се играе в тъмни заведения с халба бира в ръка, е идеален спорт за пенсионерите, защото между ударите има достатъчно дълги почивки. Освен това така те се срещат с приятели, т.е. изпълняват препоръката да са социално активни. Бирата помага за ведрата атмосфера. Играта откъсва пенсионерите от мрачните мисли за болести и проблеми.

Авторът на изследването Аске Ласен от университета на Копенхаген дори препоръчва билярдът с бира да бъде включен в препоръките на СЗО за активно остаряване.

 

"Трябва да имаме по-широка представа за здравето и активното остаряване, която да отчита какво обичат да правят възрастните и какво се отразява положително на ежедневието им, на качеството им на живот и на здравословното им състояние." - изтъква Аске Ласен. Той подчертава, че е важно да не се поставят всички възрастни под общ знаменател, защото някои занимания са немислими за едни, но за други са съвсем естествени.

Водещи

Най-четени