Ето я супермодерната руска кола, която Путин подари на Ким Чен Ун (ВИДЕО) 22.02 | 13:49

Двете страни са обект на международни санкции, но от началото на войната в Украйна си помагат здраво

От iNews

Владимир Путин подари на своя приятел Ким Чен Ун, лидерът на Северна Корея, руска луксозна лимузина. Новината съобщи държавната агенция на Пхенян. По-късно говорителят на Кремъл  - Дмитрий Песков уточни, че става въпрос за седана Aurus, използван от самия Путин.

Двете страни са обект на международни санкции, но от началото на войната в Украйна си помагат. Северна Корея дава ракети и други боеприпаси за фронта, а получава помощ за ядрената си промишленост.

Ким разгледа внимателно лично лимузината на Путин - Aurus Senat, по време на среща между двамата в далечния Изток през 2018 година. Вождът от Пхенян дори се качи на задната седалка. Тогава двамата с Путин си размениха и оръжия като подаръци. Ким Чен Ун е страстен любител на луксозните автомобили.  А сестра му Йо обясни, че подаръкът от Русия е знак за "личните отношения между двама топ лидери". Южна Корея го нарече нарушаване на международните санкции срещу Пхенян, но едва ли някой там се е трогнал.

Лидерът на Северна Корея често шофира сам лимузина, която по далечни снимки прилича на брониран Mercedes-Maybach Pullman Guard, оценяван на 1 милион долара. Преди 6 години Ким пристигна на среща с американски представители в черен  Rolls-Royce, напомнят от BgOnAir.

Водещи