Жена влиза в затвора заради кражба от дома на Марк Твен 23.11 | 10:46

Докато работела в къщата-музей успяла да открадне чрез финансови измами над 1 млн. долара

От Олга Андреева

Бивша служителка в историческата къща-музей в Кънектикът на писателя Марк Твен влезе в затвора, след като призна, че е откраднала повече от 1 милион долара от музея.

58-годишната Дона Грегъри беше осъдена в понеделник на 42 месеца затвор и три години пробация, като ще трябва и да върне откраднатите финанси, заедно с лихвите, съобщи Emirates 24/7.

Жената е използвала две различни схеми, за да отмъкне в крайна сметка от историческата къща 1 080 811 долара между 2002 и 2010 г.

Според властите в продължение на осем години Дона е подавала грешна информация в онлайн системата за обработване на заплатите и фалшифицирала и официалния банков отчет на къщата-музей, за да прикрие надписаните аванси, а освен това използвала недобросъвестно системата за издаване на чекове, като подправяла подписите на началниците си. Измамите са установени случайно от банков служител, който се усъмнил в някои от подписите.

Интересното е, че самият Марк Твен е имал финансови проблеми, докато е живял в къщата между 1874 и 1891 г., когато пише най-добрите си книги "Приключенията на Том Сойер" и "Приключенията на Хъкълбери Фин".

В крайна сметка писателят е трябвало да напусне дома си заради финансови проблеми и започва да изнася лекции в Европа.

Водещи

Най-четени