Жена роди каменно бебе след 46 години бременност 02.09 | 17:28

Случаят е прецедент в историята

От Мартина Панайотова

Жена роди каменно бебе след 46 години бременност, съобщи сайтът mymultiplesclerosis.co.uk.

През 1955 година в село, намиращо се недалеч от Казабланка, 26-годишната Захра Аботалиб забременяла с първото си дете. Тя очаквала с нетърпение да роди, но след 48-часов физически труд била откарана в местната болница, съобщи сайтът mymultiplesclerosis.co.uk, цитиран от в. "24 часа".

Докторите я информирали, че трябва да ѝ бъде направено цезарово сечение. В отделението Захра видяла как една жена починала след тежко раждане и напуснала болницата, мислейки, че ако остане, с нея ще се случи същото.

През следващите дни Захра продължавала да изпитва мъчителни родилни болки, но бебето останало в утробата ѝ. След още няколко дни болките спрели и бебето престанало да се движи.

В мароканската култура съществува вярване, че бебето може да спи в утробата на майката, за да запази честта ѝ. Захра повярвала в този мит и изхвърлила мисълта за бременността от ума си. Впоследствие осиновила три деца и дори станала баба.

След много години, когато Захра била на 75, болките внезапно се завърнали. Синът ѝ бил загрижен за нея и поискал тя да се срещне със специалист. Затова се отправили към столицата Рабат, където се запознали с доктор Таиби Кузани. Той предположил, че изпъкналият корем е причинен от рак на яйчниците, и ѝ направил ултразвуков скенер. Той показал, че вътре в Захра има голяма маса, но д-р Кузани не можел да установи какво представлява тя.

Лекарят пратил Захра при специалист рентгенолог за второ мнение. Той от своя страна установил, че масата е някакъв вид калцирана структура, но чак подробният ядрено-магнитен резонанс показал със сигурност, че голямата маса в корема на Захра всъщност е бебето, което било заченато преди 46 години.

Така станало ясно, че Захра е прекарала извънматочна бременност, при която яйцеклетката се имплантира във фалопиевата тръба. Ембрионът, който се развива, излиза от фалопиевата тръба и продължава развитието си в коремната кухина. Зародишът е оцелял чрез прикрепване на плацентата към жизненоважни органи около стомаха на Захра.

Професор Кузани бил изправен пред сложно решение: той трябвало да прецени дали ще бъде безопасно да премахне зародиша, който тежал малко над 3 кг и бил 42 см.

По време на операцията лекарите установили, че ембрионът е калцирал и се е превърнал в твърда маса. Бебето било на практика каменно. По-притеснителен бил фактът, че той се е слял с коремната кухина и с други органи.

След почти 4-часова операция лекарите успели да извадят каменната маса и интервенцията била преценена за успешна.



Водещи

Най-четени