Жените крият, че обичат домакинската работа 08.06 | 08:53

Всъщност на повечето дами им харесвало да бършат прах и да чистят с прахосмукачка

От Виолета Малинкова

Една от всеки три жени смята, че домакинската работа й позволява да се отпусне и дори играе терапевтична роля, пише в. Daily Mail, позовавайки се на изследване на 2000 жени, проведено от Zoflora.

4 от всеки 10 любителки на домакинската работа са си признали, че това е тяхна скрита страст, за която никога не са споделяли на половинката си. Изследването сочи още, че средно жените прекарват повече от 4 часа на седмица в почистване и разтребване на бъркотията вкъщи.

Психологът Джейн Маккарти смята, че положителният ефект от почистването е плод отчасти на самото рутинно действие и на чувството за контрол над ситуацията - в случая домакинята веднага вижда резултатите от своята работа.

Освен това гордостта на човек от подредения му дом може многократно да повиши самочувствието му. Изненадващото в случая е, че всяка десета дама е била готова да почисти и нечий чужд дом... за удоволствие.

Според проучването от домакинските задължения жените обичат най-много да пускат прахосмукачка и да чистят прах. От друга страна почистването на печки, тоалетни и гладенето на бельо съвсем не се нареждат сред любимите занимания на нежната половинка на човечеството. Статията отбелязва още и че 40% от анкетираните вършат сами домакинската работа.

Сред последните, но не и по значение, приоритети на жените е посочена и приятната миризма на дома. Над 3/4 от дамите имали негативно отношение към човек, чиято къща миришела лошо. Според експерти в областта, въпросният критерий се дължи на еволюционния механизъм – в миналото лошата миризма се е асоциирала с възможни рискове за здравето на човек.

Водещи

Най-четени