Жените обръщат резбата от нещастие 30.05 | 21:20

Китайски учени смениха сексуалната ориентация на женски мишки, като блокираха хормона на щастието им

От Микаела Мохарамян

Китайски учени за пръв път успяха да променят сексуалната ориентация на женски мишки, като им блокираха серотонина - "веществото на щастието" в мозъка им, предаде БТА.

Според екипа на И Жао от Пекинския университет този невротрансмитер е част от химическа верига, която определя нашите сексуални предпочитания. Когато се блокират серотониновите рецептори при женските мишки, те започват да търсят еднополови контакти.

Серотонинът е химическото вещество, което предава нервните импулси към невроните. Той играе важна роля за настроението, способността ни да усвояваме знания, за съня и за контрола на кръвоносните съдове. Серотонинът често се свързва с чувството за тревожност, с мигрените и с апетита.

Екипът учени от Пекинския университет генно модифицирал женски опитни мишки, така че да не реагират на серотонина. Те започнали да предпочитат женски сексуални партньорки, въпреки че им се предлагали и мъжки самци.

Въпреки че експериментите били проведени с гризачи, серотонинът действа по същия начин и в човешкия мозък. Това означава, че той играе ключова роля в определяне на сексуалната ориентация и при хората. 

Водещи

Най-четени