Жените - пионери в най-невероятните области 10.11 | 16:56

Вижте 4 дами, които са с едни гърди пред всички останали

От Цанка Донкова

Макар че често жените остават в сянката на мъжете, те съвсем не трябва да се подценяват. Още в миналото личности като Жана д'Арк, Клеопатра, Фрида Кало са показали на света, че дамите са много повече, отколкото се предполага. А в днешния свят, където все повече се изразява равенството между двата пола, жените изпъкват още повече.

Именно в този ред на мисли ще ви представим 4 жени, чиито истории са достойни за книги. Те по една или друга причина стават първи в неочаквани неща.

Първата жена, забременяла след трансплантация на матка

1101130


През 2011 година Деря Серт е на 22 години. Тя е от малкото жени, родени без матка и по тази причина не може да забременее по естествен път. Въпреки това обаче туркинята иска на всяка цена да има дете.

В същото време яйчниците на Деря са напълно здрави. Така лекарите успяват да вземат яйцеклетки преди трансплантацията на матката, които да оплодят със семенната течност на съпруга ѝ Мустафа.

През април 2013 година Деря е бременна, но за съжаление губи бебето в осмата седмица. Засега нито една друга жена с трансплантирана матка не е успяла да забременее.

Вижте останалите дами в Jenite.bg.

Най-четени