Женската вярност е заплаха за човечеството 04.09 | 21:45

Дамите с безразборен полов живот са необходими за оцеляването

От Антония Михайлова

Жените, които водят безразборен полов живот, са изгодни за еволюцията, твърдят учени. Изследователите смятат, че ако представителките на прекрасния пол често сменят сексуалните си партньори, то те биха могли да раждат деца с по-силен имунитет.

Специалистите изучили генетичните механизми, характерни за вероятния прародител на съвременните домашни кокошки – дивите кокошки от джунглата.

В резултат било установено, че след многобройни чифтосвания птиците дават по-здраво и устойчиво към болести потомство. Според експертите получените данни теоретично може да се приложат и към хората.

"Изследването ни показва, че жените не трябва да избират сред мъжете този, който според тях е способен да даде най-здраво потомство", казва проф. Дейвид Ричардсън от университета на Източна Англия, цитиран от Daily Mail. По думите му честата смяна на половите партньори води до това, че жената може да роди дете със силен имунитет.

"Резултатите може да се използват и по отношение на други животни. За хората по-скоро това е невъзможно по етични съображения", добавя ученият. Специалистите твърдят също, че сексуалните сигнали като мъжката миризма подсъзнателно помагат на жените да избират най-добрия баща за бъдещото си дете.

По-рано група учени под ръководството на Нина Видел от университета в Ливърпул установила, че ако самката често сменя сексуалните си партньори, то по този начин тя гарантира съществуването на вида и го спасява от измиране.

Ако женската има само един партньор, то цялото потомство ще бъде носител на женската X хромозома (SR), а мъжката Y хромозома ще загине. Следователно все по-често ще се раждат особи от женски пол и в края на краищата популацията ще изчезне. И обратното – когато самките са полигамни, разпространението на "коварните" хромозоми ще се контролира.

Водещи

Най-четени